Denník N

Prieskum Ipsosu: Predčasné voľby chce 63 percent ľudí a aj väčšina voličov SaS a PS. Vládu s podporou Tarabu len každý desiaty

Prekvapivo vysokú podporu medzi ľuďmi má aj odchod Igora Matoviča a následný návrat SaS do vlády. Naopak, rôzne variácie menšinovej vlády respondenti prieskumu odmietli.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predčasné voľby za dobré riešenie aktuálnej politickej situácie považuje 63 percent ľudí. S takýmto tvrdením „úplne súhlasí“ 37 percent respondentov, ďalších 26 percent „skôr súhlasí“. Skoršie voľby nepodporujú len voliči Smeru či Hlasu, ako dobré riešenie ich vníma aj väčšina voličov SaS či PS či dokonca každý piaty sympatizant hnutia OĽaNO.

Ukazuje to prieskum agentúry Ipsos pre Denník N. Agentúra uskutočnila prieskum medzi 14. a 20. septembrom na vzorke 1 003 respondentov formou internetového dotazníka.

Respondenti mali v prieskume možnosť vyjadriť sa k viacerým možným riešeniam politickej situácie, do ktorej vyústila letná koaličná kríza a odchod SaS z vlády premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Video: Šéf agentúry Ipsos Hankovský: Dzurindovi dôveruje 18 percent ľudí
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Za skoršie voľby aj voliči SaS

S predčasnými voľbami ako riešením aktuálnej politickej situácie súhlasili respondenti prieskumu častejšie ako s inými alternatívami. Majú podporu 90 percent voličov Smeru a Hlasu, 55 percent voličov SaS, 60 percent voličov Progresívneho Slovenska, ale aj necelej polovice voličov Sme rodina či 20 percent priaznivcov OĽaNO.

Donedávna vládna SaS ústami svojho predsedu Richarda Sulíka skoršie voľby odmietala. Podpredseda strany Branislav Gröhling však v polovici septembra pre Denník N povedal, že podľa jeho osobného názoru by bolo lepšie, ak by nakoniec boli.

„Predčasné voľby by mohli spôsobiť jeho (Ficov) návrat. Na druhej strane, keď zotrvá táto vláda ďalší rok a pol a budeme zažívať ďalšie atómovky Igora Matoviča, o to viac sa Smer a Hlas môžu vrátiť,“ vyhlásil.

„Otázka je, čo je lepšie. Či zotrvať, alebo ísť do predčasných volieb. O tomto budeme v strane debatovať, no ja osobne by som bol asi naklonený tomu, aby sme išli do predčasných volieb a ľuďom vysvetľovali, že je to dôležité.“

 

Podľa riaditeľa prieskumnej agentúry Ipsos môže mať príklon k predčasným voľbám množstvo príčin. „Nemusí ísť nevyhnutne o nespokojnosť s výkonom danej strany,“ povedal v podcaste V redakcii.

„Častokrát – vidíme to najmä pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Hlas

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Richard Sulík

SaS

Sme rodina

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie