Denník N

Taliansko povedú Mussoliniho dedičia. Je však nádej, že im to dlho nevydrží

Giorgia Meloniová pred davom na začiatku volebnej kampane. Foto - TASR/AP
Giorgia Meloniová pred davom na začiatku volebnej kampane. Foto – TASR/AP

Giorgiu Meloniovú vo funkcii nebude ohrozovať len jej neskúsenosť, ale aj jej koaliční partneri.

Nebude to po prvý raz, čo budú v povojnovej talianskej vláde predstavitelia krajnej pravice, ale to, že budú tvoriť najsilnejšiu zložku očakávanej vládnej koalície, si Taliansko aj Európska únia budú môcť vyskúšať v premiére.

Bratia Talianska Giorgie Meloniovej, ktorá sa s obrovskou pravdepodobnosťou stane budúcou a historicky prvou talianskou premiérkou, získali viac ako 26 percent hlasov. Ich prirodzení spojenci zo Salviniho Ligy a Berslusconiho Forza Italia ani nie po deväť percent.

To je veľký dôvod na obavy, a to z viacerých dôvodov. Bratia Talianska sa otvorene hlásia k fašistickému diktátorovi Benitovi Mussolinimu, hoci sa to Meloniová snaží príliš nezdôrazňovať.

Uznávaná znalkyňa Talianska a fašizmu, americká profesorka Ruth Ben-Ghiat, ale upozorňuje aj na to, že kým napríklad Marine Le Penová, ku ktorej Talianku často prirovnávajú (ona sa radšej štylizuje ako Margaret Thatcherová), vyhnala z Národného frontu svojho otca pre jeho otvorený rasizmus aj popieranie holokaustu, Meloniová sa tak razantne voči sympatizantom Mussoliniho vo svojom hnutí nedokázala alebo nechcela vyhraniť.

Rozpráva síce o umiernenom či modernom konzervativizme, ale v strane si drží Musolliniho vnučku, lebo je to dobré pre volebný výsledok.

Meloniovej dvojtvárnosť sa prejavuje aj inak. Na jednej strane konštruktívna kritička Bruselu, na druhej strane politička emocionálne útočiaca na najnižšie pudy a podnecujúca nenávisť voči menšinám.

Jednu polovicu svojej politickej persóny odhaľuje časti médií, lebo si dobre uvedomuje, čo už vyzerá na papieri, alebo znie v éteri dosť zle a že Taliansko si pre svoje ekonomické problémy nemôže dovoliť otvorený konflikt s Úniou, druhú necháva vyniknúť na mítingoch spriaznených zahraničných populistických a krajne pravicových strán.

Ako bude vládnuť

Ako to už s politikmi Meloniovej typu býva, reálny výkon moci je pre nich oveľa náročnejší ako provokácie v opozícii. Denník Guardian napríklad cituje osobu blízku Meloniovej, podľa ktorej je budúca premiérka v stave paniky, ako vôbec obsadí kabinet a kto napríklad bude kľúčový minister financií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie