Denník N

Týždeň v zdraví: Aké prejavy má depresia? Prečo môžem priberať, aj keď sa neprejedám? Na čo je kyselina hyalurónová? 

Ilustračné foto - Jump story
Ilustračné foto – Jump story

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • prečo je dôležité poznať okrem smútku aj ďalšie príznaky depresie,
  • aký je dôvod priberania aj vtedy, keď sa zdravo stravujeme,
  • aké úlohy plní kyselina hyalurónová v ľudskom organizme.

Depresia neznamená len smútok – poznáte jej príznaky?

Pohľadov na depresiu z rôznych uhlov rozličnou optikou a jej výkladov – odborných, laických, ale aj tých reálne prežitých či umeleckých – by sme narátali pomerne veľa. Odporúčame napríklad skvelú francúzsku komédiu Le grand bain – Veľký kúpeľ, na ktorej sa dobre bavili aj ľudia trpiaci depresiou.

Napriek všetkým mýtom, stigmatizácii a často aj zľahčovaniu tejto diagnózy tými, ktorí ňou netrpia, je depresia globálne najčastejšie diagnostikovaná psychická porucha a jej incidencia vo vyspelých krajinách narastá.

Podľa WHO celosvetovo depresiou trpí okolo 280 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, táto diagnóza patrí k hlavným dôvodom invalidizácií. Depresia postihuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie