Denník N

V Kremli vládne chaos, Putin už vojnu prehral, hovorí ruská novinárka

Jekaterina Kanakovová v redakcii Echa Moskvy. Foto - archív J. K.
Jekaterina Kanakovová v redakcii Echa Moskvy. Foto – archív J. K.

„Sedíte na gauči s kávou a dívate sa každý deň v televízii na to, čo sa deje na Ukrajine ako na seriál. A naraz vám niekto povie: ‚A teraz je rad na vás. Teraz v tom seriáli musíte byť aj vy.‘ Ibaže tam nikto nechce umierať za Ukrajinu. Ani za Rusko nie je nikto pripravený zomrieť,“ hovorí ruská novinárka Jekaterina Kanakovová, redaktorka rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorú režim po začatí vojny na Ukrajine zlikvidoval. Jekaterina dnes spolupracuje s Deníkom N.

Na čo sa v rozhovore pýtame:

  • či Rusko ekonomicky utiahne mobilizáciu;
  • v čom urobil Putin chybu;
  • akým spôsobom teraz bude viesť vojnu;
  • aká je šanca, že sa diktátor dostane do väzenia;
  • prečo dal režim zavrieť jej domovskú rozhlasovú stanicu.

Okupanti utrpeli po kontraútoku ukrajinských síl ťažkú porážku na severovýchode Ukrajiny. V ruskom rozpočte sa navyše naplno prejavili obmedzené dodávky plynu do Európy, ktoré vymazali väčšinu tohtoročného ruského prebytku. Dokážete si predstaviť, čo sa teraz deje v Kremli medzi Putinom a jeho najužším vedením? Pokiaľ sa teda ešte s niekým baví…

Určite sa ešte s niekým baví. On chce tú vojnu dotiahnuť až do zimy. To je jediná šanca, ktorá mu zostala, pretože jadrové vydieranie už nefunguje. Amerika mu jasne povedala, nech na to ani nepomyslí alebo ho zlikviduje. On to nechcel urobiť priamo, ale cez Lukašenka. Všetci si pamätáme na moment, keď Lukašenko prišiel do Moskvy a prosil o jadrové zbrane. Ale ani týmto spôsobom sa mu to nepodarilo, pretože v Amerike nie sú debili a vedia, že keď budú jadrové zbrane použité z Bieloruska, je jasné, že mu ich dal Putin. Skúša vydierať aj cez Zaporižžskú jadrovú elektráreň. Hovorí, že to urobili Ukrajinci, ale ani tomu nikto neverí. Takže jedinou šancou, ktorú má, je dotiahnuť vojnu do zimy. Myslí si, že v zime bude vojna náročnejšia, a Ukrajinci preto nebudú tak aktívne bojovať. A takisto dúfa, že Európania budú prosiť svoje vlády, aby prestali pomáhať Ukrajincom.

Pre vlády európskych štátov to môže byť v nasledujúcich mesiacoch dosť náročné. Keď je ľuďom zima a výrazne sa zvyšujú sumy za energie, môžu stratiť dôveru občanov, a tak aj legitimitu pri pomoci Ukrajine. 

Pokiaľ nechcete, aby Ukrajina prehrala a Putin zaútočil na ďalší štát, tak vám nič iné nezostáva. Už sa vyhrážal Moldavsku, Gruzínsku, Kazachstanu. Vy si myslíte, že vy neprídete na rad? Alebo čo? Pokiaľ nechcete, aby ruské rakety lietali aj na vás, tak musíte tú zimu trošku pretrpieť. Ja si nemyslím, že je to taký dlhý čas. Jednoducho si oblečte teplé ponožky a hotovo.

Stráca Putin podporu ľudí, ktorých potrebuje k tomu, aby mohol zostať pri moci?

On už ju stratil. Prehral vojnu, dobre to vie, toto je dohrávanie vojny. Vidíme, ako sa ho jeho poradcovia snažia zachrániť a zhodiť vinu na niekoho iného. V Kremli teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie