Denník N

Som šťastný človek, mám ruské aj francúzske občianstvo, hovorí umelec Alexej Lubimov

Foto - Jarmila Uhlíková
Foto – Jarmila Uhlíková

Na jar tohto roka to bolo jedno z virálnych videí. Nezachytávalo síce žiadnu vojnovú scénu na Ukrajine, ale pred 24. februárom 2022 by bola takáto situácia oveľa menej pravdepodobná.

Počas koncertu v moskovskom kultúrnom centre Rossvet vtrhla do sály policajná hliadka a vyzvala ľudí, aby odišli. Na pódiu sedel za klavírom noblesný 77-ročný muž, ktorý sa nedal vyrušiť napriek tomu, že dvaja policajti prišli až k nemu a začali mu vysvetľovať, že má hneď prestať. Skončil až vtedy, keď dohral posledné tóny Schubertovho Impromptu a diváci mu stihli zatlieskať.

Oficiálnou zámienkou predčasného ukončenia večera bolo, že niekto nahlásil v sále bombu. Skutočnou bombou však bolo to, že iba pár týždňov po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu jeden z najznámejších ruských interpretov klasickej hudby pripravil koncert, na ktorom zazneli diela najznámejšieho ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova. Večer mal názov Piesňami proti dobe.

Ten muž sa volá Alexej Lubimov a cez víkend v Bratislave svojím sólovým recitálom v Slovenskom rozhlase uzavrel festival Konvergencie. Bol to silný večer.

Čo sa stalo potom

„S Valentinom sme priateľmi už roky. Stále sme intenzívne v kontakte. Patril som k tým, ktorí kordinovali jeho odchod z Kyjiva do Berlína. Pôvodne mal cestovať cez Slovensko a Viedeň, ale na poslednú chvíľu sa to zmenilo, pretože Deutsche Welle poslala po neho autobus na ukrajinsko-poľskú hranicu,“ vysvetľoval ruský pianista v zákulisí pár minút po bratislavskom koncerte.

Na otázku, čo nasledovalo po prerušenom aprílovom vystúpení v Moskve, mal prekvapivú odpoveď:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie