Denník N

Kipchogeho svetový rekord mohol byť ešte lepší. Je však pravdepodobné, že už ho nikdy neprekoná

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Keňan Eliud Kipchoge na nedeľnom maratóne v Berlíne prekonal vlastný svetový rekord, ktorý vylepšil presne o pol minútu. Nové historické maximum má hodnotu 2:01:09 h.

Kipchoge začal preteky mimoriadne rýchlo a na méte polmaratónu to vyzeralo tak, že by mohol pokoriť hranicu dvoch hodín aj v regulárnych pretekoch; v roku 2019 to už dokázal v simulovaných podmienkach. V druhej časti síce výrazne spomalil, stále to však pohodlne stačilo na zápis do histórie.

Keňan pred štartom svetový rekord priamo nespomínal, indície však naznačovali, že je aj v 37 rokoch vo výbornej forme a že bude bežať rýchlo.

V cieli hovoril, že sa stále cíti výborne a naďalej by chcel posúvať hranice ľudských možností; podľa viacerých analýz i podľa jeho predchádzajúcich vyjadrení však nie je vylúčené, že to bol jeho posledný reálny útok na svetový rekord a ďalšie historické maximum už nepridá. Aj keď je podľa priebehu pretekov jasné, že čas 2:01:09 h nie je skutočným maximom, aké je človek v roku 2022 schopný zabehnúť.

Namieste je aj domnienka, že jeho nedeľný rekord zostane v platnosti celé roky.

Ešte neuveriteľnejší príbeh sa odohral v súťaži žien, kde štartové pole niektorí odborníci označili za „slabé”, no realitou boli výkony, ktoré sa zaradili k najlepším v histórii. O neznámej Tigist Assefaovej z Etiópie sa po 19-minútovom zlepšení osobného rekordu razom hovorí ako o favoritke na maratónske olympijské zlato v Paríži.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď Eliud Kipchoge v lete oznámil, že svoj jesenný maratón pobeží v Berlíne, mnohí zostali prekvapení. Keňan totiž na začiatku roka hovoril, že jeho najbližším kariérnym cieľom je víťazstvo na všetkých šiestich elitných svetových maratónoch, k čomu mu v tom čase stále chýbali triumfy v Tokiu, New Yorku a v Bostone. V marci vyhral Tokijský maratón a predpokladalo sa, že na jeseň zamieri do New Yorku.

Štart v hlavnom meste Nemecka bol málo pravdepodobný aj preto, že tu Kipchoge už dosiahol všetko – trikrát zvíťazil a v roku 2018 vytvoril svetový rekord. A peniaze? Ani tie neboli motiváciou, v iných mestách mohol zarobiť podstatne viac. Ďalší berlínsky maratón tak mal len jedno zmysluplné vysvetlenie: Kipchoge je aj v 37 rokoch vo výbornej forme a na trati, ktorá je považovaná za najrýchlejšiu na svete, sa pokúsi o vylepšenie vlastného rekordu.

Keňan pred štartom túto ambíciu niekoľkokrát potvrdil, hoci svetový rekord nespomenul ani raz. „Chcel by som prekonať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie