Denník N

Západ sa pripravuje aj na to, že Putin siahne na jadrové zbrane. „Smeruje to k tomu,“ obáva sa ruský historik

Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP

Zúfalý Putin sa podľa ruského historika môže odhodlať pre „poslednú a najdesivejšiu možnosť“. Západ už varoval Kremeľ pred katastrofickými následkami.

Pod celou Odesou sú dve tisícky kilometrov podzemných chodieb. Katakomby v tomto kľúčovom ukrajinskom prístave na pobreží Čierneho mora vznikli ešte za cárskych čias a sovietsky režim v nich dal postaviť bunkre, ktoré v hĺbke 19 metrov pod zemou znesú aj atómový útok.

Čo, keď nastal čas, že ich Ukrajinci v tomto meste (alebo kdekoľvek inde) budú musieť použiť? Možnosťou, že ruský prezident skutočne siahne na jadrové zbrane a použije ich proti Ukrajine, sa posledné dni začali „smrteľne vážne” zaoberať svetoví lídri aj vojenskí plánovači, ktorí to už neberú len ako teoretickú možnosť.

Ruský historik Sergej Lukaševskij sa dokonca obáva, že kroky Vladimira Putina k tomu veľmi pravdepodobne vedú.

Blafuje, neblafuje… treba ho brať smrteľne vážne

„Pokiaľ bude ohrozená územná celistvosť našej krajiny, použijeme všetky dostupné prostriedky k ochrane nášho ľudu,“ vyhlásil Putin s tým, že neblafuje. Na mysli mal jadrové zbrane.

Keď sa veľmi podobne vyjadril na začiatku totálnej vojny proti Ukrajine a ministrovi obrany nariadil, aby uviedol sily jadrového odstrašovania do zvláštneho režimu bojovej pohotovosti, takmer nikto ho nebral vážne.

Pentagón to komentoval s tým, že nevidí žiadne aktivity, ktoré by prípadnému použitiu jadrových zbraní nasvedčovali. Teraz sa však situácia radikálne zmenila. Útok atómovou zbraňou už pripúšťajú aj USA, varuje pred ním šéf diplomacie EÚ i ukrajinský prezident.

Po tom, čo Putin 21. septembra oznámil takzvanú čiastočnú mobilizáciu, pre ktorú státisíce Rusov ušlo z krajiny, sa Západ začal pripravovať na „nukleárny scenár”.

V čom sa situácia oproti tej spred niekoľkých mesiacov, keď Putin spustil inváziu na Ukrajine, zmenila?

Ruský prezident

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie