Denník N

tl;dr Omikron môže byť už posledným variantom covidu

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Ak sa vám zdá, že už dlho sme tu nemali nový covid variant, máte pravdu a podľa vedcov je to dobrá správa. Každým ďalším týždňom sa totiž zvyšuje šanca, že vírus už nedokáže urobiť ďalší evolučný skok úplne novým smerom, píšu londýnske Timesy.

Podľa Jeffreyho Barretta, ktorý bol riaditeľom projektu Covid-19 Genomics, už dnes na svete zostáva veľmi malé množstvo nákazy iným ako variantom omikron, čo znamená „nádej, že ľudstvo sa konečne v pretekoch s vírusom dostáva do vedenia“. Úplne prvý čínsky variant covidu tu síce bol ešte dlhšie, zmutoval ale po nakazení oveľa menšieho počtu ľudí v porovnaní s nákazami omikronom.

Po tom, ako sa ľubovoľný koronavírus stane endemickým, mutácie by mali byť „v tvare rebríka“ – postupujú jedným smerom a relatívne predvídateľne, bez dramatických zmien. „Teraz sa zdá, že by sme konečne mohli byť na rebríku,“ píše denník.

„Varianty, ktoré dnes prichádzajú, sú deti predchádzajúcich variantov, nie ich bratranci z druhého kolena,“ povedala Charlotte Houldcroftová, ktorá vedie génový výskum týkajúci sa vírusov na Cambridgskej univerzite. „Očakávame, že väčšina sezónnych variantov vírusu bude len inkrementálnymi zmenami oproti predchádzajúcim a že nové varianty budú prichádzať menej často.“

Jeffrey Barrett takisto dúfa, že budúci rok neprídu tri či štyri nové vlny ako tento rok. „Možno bude dlhšie obdobie pokoja a potom možno zimná vlna,“ odhaduje. (The Times)

Foto – TASR/AP

Tak by to kráľovná chcela. Víťazom súťaže o najlepšie tematické spravodajstvo o pohrebe britskej kráľovnej je denník Financial Times, ktorý vyslal reportérov, aby zistil, za koľko sú Briti čakajúci v 14-hodinovom rade ochotní svoje miesto v rade predať. Alebo presnejšie: za koľko peňazí by boli ochotní vrátiť sa na začiatok radu.

Výsledky pozorovania sú komplikované, ale kľúčové zistenie je, že ľudia čakajúci len krátko (hodinu) dramaticky preceňujú hodnotu svojho miesta, alebo inak, sú optimistickí a predávať nechcú. Optimistickí sú aj ľudia blízko cieľa. Naproti tomu približne v strede

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie