Denník N

Juraj Slafkovský po premiére za Canadiens: Záujem v Montreale? V Košiciach to bolo horšie

Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP

„Netreba sa o Slafkovského báť. Bude úplne v poriadku,“ hovorí mi kanadský expert na Montreal Canadiens Arpon Basu vo výťahu cestou do šatne, v ktorej sa o chvíľu budeme pýtať Juraja Slafkovského na dojmy po prvom zápase za najúspešnejší tím hokejovej histórie.

Slafkovského premiéra nebola ideálna, Montreal prehral s New Jersey Devils 1:2, za domácich nastúpil aj Filip Mešár, za hostí Tomáš Tatar. Šimon Nemec (Devils) nehral. Tatar v presilovke strelil gól na 1:1.

Slafkovský síce nehral vyložene zle, ale ľudia sa na neho už navždy budú pozerať ako na draftovú jednotku. Jeho výkon nesplnil očakávania mnohých fanúšikov Canadiens a na Twitteri prebudil pochybovačov, ktorí si pred draftom priali do tímu skôr Shanea Wrighta a Slafkovského teraz posielajú na farmu. A aj tých, čo sa ho zastávajú.

Prostredie v tomto klube je náročné a atmosfére sa dá ľahko podľahnúť. Keď dal Cole Caufield gól, pochopil som, o akom zvuku mi predtým hovoril Basu. Išlo len o prípravný zápas a 21-tisícový Bell Centre nebol vypredaný, no radosť ľudí pri špeciálnej akustike na štadióne vytvorila niekoľkosekundový zvuk, po ktorom som mal zimomriavky.

Tie sa ľahko môžu dostaviť aj v šatni, kde sú čiernobiele fotografie najväčších legiend, ktoré pre klub vyhrali 24 Stanleyho pohárov. Teraz je jednou z hviezd klubu Slafkovský. Hoci sa jeho kariéra ešte len začína, status draftovej jednotky ho na to predurčuje. Aj nočný zápas nebol v predzápasových televíznych šou uvádzaný ako začiatok série prípravných zápasov, ale najmä ako Slafkovského premiéra.

Záujem o neho je v Montreale obrovský. Nebude toho na 18-ročného hokejistu priveľa? rozmýšľal som cestou do šatne.

Po Slafkovského odpovediach na otázky slovenských aj kanadských novinárov som však odchádzal s rovnakým pocitom ako Basu: „Netreba sa o neho báť. Bude úplne v poriadku.“

Ako ste celkovo spokojný s výkonom v prvom zápase?

Pár pukov som vyhral, pár som ich stratil. Viem, že dokážem lepšie hrať, rýchlejšie korčuľovať a viac strieľať. Už v stredu bude ďalší zápas.

Aké ste mali pocity, keď ste vyšli na ľad v prvom zápase za dospelý tím Montrealu?

Bol to fú – rýchly hokej, ale celkom dobrý. Zo začiatku som sa musel adaptovať na hru. To mi vždy trvá dlhšie, nechápem prečo. Od striedania k striedaniu sa to zlepšovalo a viem, čo musím do ďalšieho zápasu zlepšiť.

V lete ste nabrali päť kilogramov svalovej hmoty. Ako sa vám s nimi hrá?

Ani to necítim, lebo to bolo prirodzené. Asi som mal byť taký veľký, aký som. Prišlo to s vekom. V lete som nerobil nič špeciálne. Len som cvičil a nabaľovalo sa to. Na ľade sa cítim veľmi dobre a myslím si, že sa to ešte zlepší.

Ako ste pripravený na tlak, ktorý vyplýva z pozície draftovej jednotky? Keď práve v zápase nestrelíte dva góly, vždy sa nájdu kritici.

Sme v meste, kde hokej milujú ako [ho milujem aj] ja. Góly tiež chcem strieľať a oni ich zas chcú vidieť. Keď som sa však bavil s trénermi, hovorili mi, že boli celkom spokojní s mojou hrou. Aj s tou bez puku. Hokej je totiž aj o nej.

Ešte vám pozornosť médií a verejnosti nelezie na nervy?

Toto som zažil prvý raz, že vidím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie