Denník N

Vývoj bojov (215. deň): Ukrajinský postup na severe je vykúpený krvácaním na juhu

Zničená ukrajinská technika, ktorú na Twitteri šíria prokremeľské kanály.
Zničená ukrajinská technika, ktorú na Twitteri šíria prokremeľské kanály.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vyhnanie Rusov od Charkiva prekrylo ťažkosti, ktoré majú Ukrajinci na juhu.
  • V Chersonskej oblasti si Rusi celé leto budovali bunkre, zákopy a prisúvali sem posily.
  • Plánovaná anexia umožní Putinovi povolávať do armády aj ďalších ukrajinských civilistov, ktorí zostali na okupovaných územiach. 
  • Video: Časť mobilizovaných Rusov vyráža na front s minimálnym výcvikom – len pár dní po tom, ako dostali povolávací rozkaz. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 26. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

„Straty v stovkách pre jednu dedinu.“ Keď koncom augusta spúšťali Ukrajinci avizovanú protiofenzívu na juhu, do médií hneď prenikli povzbudivé, hoci len čiastkové správy: ukrajinské jednotky vraj prekonali „prvú líniu obrany“, obsadili niekoľko obcí a údajne prinútili na ústup aj jednotku ruských výsadkárov. Zdalo sa, že postup môže byť rýchly a úspešný.

V ďalších dňoch Ukrajinci rozbehli prekvapivú ofenzívu na severovýchode, kde sa im podarilo za krátky čas vyhnať z okolia Charkiva aj ruskú prvú gardovú tankovú armádu. Sociálne siete zaplavili fotky a videá opustenej obrnenej techniky, ktorú Rusi zanechali na tomto fronte.

Juh zatiaľ zdanlivo prestal byť v centre pozornosti, čo je dané aj tým, že ukrajinské velenie o tamojšej situácii zachováva „operačné ticho“. Útržkovité správy však naznačujú, že na južnom fronte sú ukrajinské vyhliadky oveľa menej povzbudivé. Aspoň nateraz. Územné zisky sú len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie