Denník N

V jednoizbovom byte začala zachraňovať zranené holuby. Deratizéri ich nechávajú zomierať v klietkach

Kateřina Brabencová s holubom. Foto – Holuby v nouzi
Kateřina Brabencová s holubom. Foto – Holuby v nouzi

Zákon o týraní zvierat holuby nechráni dostatočne, naozaj by pomohli mestské holubníky. V Prahe už jeden pripravujú, v Bratislave zatiaľ nie je a proti holubom sa používajú najmä ochranné siete a hroty.

Tento text vznikol v spolupráci s webom čiernalabuť.sk.

V Prahe na brehu Vltavy na Náplavke sa holuby práve kŕmia zrnom. Jeden z nich má omotanú šnúrku okolo malého prsta. Kateřine Brabencovej sa ho po chvíli podarí chytiť, odstrihnúť šnúrku manikúrovými nožničkami a zachrániť mu prst, ktorý by mu inak pravdepodobne po čase odpadol.

Kateřina pomáha zraneným či chorým holubom, zvieratá poľahky chytá holými rukami. Ochranné pomôcky podľa nej nie sú potrebné. Riadi sa mottom nemeckého veterinára Volkera Botjesa: „Každá cesta preplneným metrom alebo električkou nesie väčšie riziko infekcie, ako keď na ulici zdvihnete raneného holuba, aby ste mu pomohli.“

V rukaviciach so zvieratami Kateřina manipuluje iba v prípade, že je niektorý holub viditeľne chorý. „Vždy sa zasmejem, keď sa ma niekto s vystrašeným pohľadom spýta, či sa skutočne dotýkam holubov holými rukami. Keď odpoviem áno, tak sa na mňa pozrú a povedia mi, že vyzerám celkom zdravo. Som žijúci dôkaz, že skutočne o nič nejde.“

V Prahe a aj v Bratislave sme zisťovali, ako si poradiť s pribúdajúcimi mestskými holubmi a čo mestá v tejto téme robia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie