Denník N

Ivan Šimko: KDH by sa malo zaoberať Dzurindovou ponukou, nie je dôvod báť sa (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Matovič nemá premyslený ďalší krok, takto sa štát riadiť nedá, hovorí bývalý minister spravodlivosti, vnútra a obrany, ktorý kedysi s Mikulášom Dzurindom zakladal SDKÚ.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čomu sa dnes venujete?

Už som dôchodca, mám normálne starosti, aké prináša život. Musíme sa starať o rodičov, mám 93-ročnú mamu a manželka má ešte oboch rodičov, potrebujú pomoc. Ale sledujem, píšem, študujem, trochu behám.

Trénujete na maratón, to nie je trochu.

Áno, to je trochu dosť, ale už primerane veku, pokiaľ ide o rýchlosť. Behám teraz tak rozvážnejšie.

Aké je vaše postavenie v KDH?

Som radový člen a som aj predseda klubu, ktorý sme už dávnejšie založili. Ide o think-tank, ktorý sa nazýva Kresťansko-demokratická akadémia Kredit. Spolupracujeme s KDH a chceme hlbšie rozmýšľať nad tým, aká by mala byť politika inšpirovaná kresťanským presvedčením. Je to pomerne aktívne združenie.

Máte nejaký vplyv na rozhodnutia strany?

Nie, ani sa o to veľmi neusilujeme. Možno môže mať vplyv to, čo publikujem alebo hovorím v rozhovoroch, ale plánovite sa o to neusilujem. Je mi jasné a zažil som to, keďže som bol vo vedení politických strán, že ten, kto zodpovedá za výsledok, musí mať možnosť slobodne sa rozhodnúť.

Video: Takto vznikol aj fašizmus, vraví Ivan Šimko
(autorky: Martina Koník, Monika Tódová)

Mikuláš Dzurinda ohlásil pokus vytvoriť nový projekt, zoskupenie stredopravých strán, možno aj založenie novej strany a potom spojenie sa s tými už existujúcimi. Ako dnes vnímate pána Dzurindu?

S Mikulášom Dzurindom som sa kedysi v aktívnej politike rozišiel v konflikte, ale po rokoch sme to prekonali, keď už sme obidvaja mimo politiky. Občas sa stretávame, naposledy v marci, ale veľmi sme sa nerozprávali o slovenskej politike, bolo to tesne po tom, ako Rusi vpadli na Ukrajinu. Ale trošku sme o politike hovorili a povzbudzoval som ho, že ľudia s jeho talentom a skúsenosťou by mali čosi krajine odovzdať. O tom, s čím teraz Mikuláš vyšiel, však neviem. Vtedy sme o tom nehovorili a podľa mňa veci ani nemal premyslené. Predpokladám, že teraz má.

Najprv som zachytil len reakcie na to, čo povedal, nemal som čas si to pozrieť, pretože keď ste na dôchodku, všetci od vás stále niečo chcú. Nemáte viac času ako predtým, nerobte si do budúcna ilúzie. Takže až v piatok večer som si vypočul, čo vlastne povedal. Myslím, že nemá veľkú chuť vrátiť sa do aktívnej politiky, na to odpovedal bez zaváhania, že nie. Projekt definoval širšie, nielen ako politický, ale kultúrno-civilizačný a možno aj výchovný. Je to zaujímavá myšlienka a zaoberali sme sa tým už pri zakladaní KDH v roku 1990.

Základ projektu by malo tvoriť KDH. Malo by na to KDH kývnuť? 

KDH je nepochybne jedinou štandardnou masovou politickou stranou v priestore demokratov, ktorí sa začali združovať po roku 1989. Všetky ostatné strany sú väčšinou fankluby politických osobností a politický výtlak získajú podľa toho, aké šikovné sú dané osobnosti. Za KDH je relatívne masová základňa. Aj keď dvakrát neprešlo do parlamentu, bol rozdiel medzi predsedami ako Figeľ alebo Hlina, ale stále to bolo to isté. KDH malo približne 100-tisíc hlasov, to nie je málo a bez neho je ťažké vytvárať niečo širšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

KDH

Mikuláš Dzurinda

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie