Denník N

Vyššie je aj Luxembursko. Slovenský futbal spadol do piateho výkonnostného koša

Slovenský futbal je na tom momentálne zle. Ilustračné foto - TASR
Slovenský futbal je na tom momentálne zle. Ilustračné foto – TASR

Slovenská reprezentácia sa prepadla do suterénu európskeho futbalu. Národný tím sa nachádza v kríze, na akú fanúšikovia nie sú zvyknutí.

V priebehu posledného zrazu neporazil Azerbajdžan ani Bielorusko, hoci ani jeden z týchto tímov nie je v dobrej forme. Okrem zlých výsledkov to však má aj dôležitý vplyv na budúcnosť.

Výsledky v Lige národov znamenajú, že Slovensko sa prepadlo do piateho európskeho výkonnostného koša. V kvalifikácii na Euro 2024 preto môže mať ťažšie postavenie: pri žrebe bude totiž medzi outsidermi. Hrozí mu aj to, že v skupine bude papierovo najslabšie, to by sa stalo v prípade, že by sa dostalo do päťčlennej skupiny.

Papier to hovorí jednoznačne: Slovensko je na úrovni Bieloruska, Litvy, Gibraltáru, Estónska, Lotyšska, Moldavska či Malty. Horší (v šiestom výkonnostnom koši) sú už len Andorra, San Maríno a Lichtenštajnsko.

Aby sa Slovensko po zlých výsledkoch vyhlo piatemu košu, potrebovalo viaceré výsledky zo zápasov Ligy národov. Nádej však zanikla hneď po tom prvom, keď Severné Macedónsko doma nezvíťazilo nad Bulharskom, ale prehralo 0:1.

Zároveň ho predbehlo Luxembursko či Faerské ostrovy, ktoré prekvapujúco vyhrali nad Tureckom. Napríklad Maďarsko, ktoré šokujúco vyhralo svoju skupinu skončilo druhé v skupine s Talianskom, Anglickom a Nemeckom, bude v prvom koši.

Žreb kvalifikácie na Euro 2024 sa uskutoční 9. októbra vo Frankfurte. Tímy sú rozdelené do šiestich košov, pričom kľúčom sú výkony v poslednej edícii Ligy národov, ktoré sa odrážajú v rankingu tejto súťaže.

Slovensko sa v rebríčku UEFA posunulo zo 40. na 41. priečku, čo je presne medzník medzi štvrtým a piatym výkonnostným košom.

Možný žreb

Slovensko hralo v C-divízii s Kazachstanom, Azerbajdžanom a Bieloruskom, zo šiestich zápasov získalo iba sedem bodov. Ide o strašidelnú bilanciu, keďže všetci traja súperi boli papierovo slabší.

Zlé výsledky z tohto roka neznamenajú len horšiu pozíciu pri žrebe, ale aj stratu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie