Denník N

Materské školy v Bratislave odmietli tisíce detí. Zmeniť to dokázali v Petržalke

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jednou z volebných tém v Bratislave a najmä v mestských častiach by mali byť nové materské školy. V Starom Meste, Ružinove a aj v Novom Meste zásadne pribudlo odmietnutých žiadostí.

Bratislava nedokáže reagovať na to, že má stále viac detí. Materské školy prakticky všade okrem Petržalky odmietajú veľkú časť žiadostí o prijatie. A rodičom zostávajú potom dve možnosti – drahá súkromná škôlka alebo zostať s dieťaťom doma.

Materské školy v Bratislave patria pod mestské časti – a najmä starostovia sú zodpovední za to, či je v meste dostatok miesta pre škôlkarov. V komunálnych voľbách 29. októbra volíme aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupitelstiev.

V Bratislave výrazne viac ako kdekoľvek inde

V predchádzajúcom školskom roku odmietli štátne škôlky v Bratislave dokopy 5 972 prihlášok. To neznamená, že odmietli toľko detí, rodičia často podávajú prihlášky do viacerých materských škôl. Vďaka podrobným dátam a informáciám od mestských častí však vieme, že do škôlky sa nedostali tisíce detí.

Nedostatok miest v materských školách je celoslovenský problém, najvýraznejšie to však vidno v Bratislavskom kraji – v posledných rokoch odmietnu toľko prihlášok detí, ako spolu na zvyšku Slovenska.

Ešte výraznejší problém to je od septembra 2021, keď musia podľa zákona prijať všetky päťročné deti. To znamená, že mladšie deti majú miesto ešte menej isté.

Bratislavský kraj vlani odhadol, že treba najmenej 2 300 nových miest.

Získali sme dáta za všetky mestské časti, na ktorých vidno, koľko detí odmietli za posledných 20 rokov. Dáta k tomuto septembru ešte nemáme, posledné sú z predchádzajúceho školského roka.

Vo veľkých mestských častiach Staré Mesto, Ružinov a Nové Mesto vidno, že sa problém zásadne zhoršuje. Mestské časti pritom hovoria, že postupne pribúdajú miesta v škôlkach. Pre všetky deti to však nestačí.

V grafe nižšie si môžete pozrieť podrobnosti za každú mestskú časť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne a župné voľby 2022

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie