Denník N

Bývalému šéfovi PPA pomohol k miestu vybavovač. Partika na súde vysvetľoval bezúročné pôžičky od spoluobžalovaného

Z úplatkárstva obžalovaný bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika (vľavo). Foto - Denník N
Z úplatkárstva obžalovaný bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika (vľavo). Foto – Denník N

Ľubomír Partika v PPA skončil v roku 2016 a vrhol sa na podnikanie. Pri štarte mu pomohol Peter Kuba, ďalší obžalovaný, ktorý mu bez úrokov aj záruky požičal 3,5 milióna eur. Obaja hovoria o priateľskej pomoci. Prokurátor v tom vidí schému na pranie úplatkov z PPA.

„Klamal by som, ak by som povedal, že som nebol Ľubomírovi Kropilovi vďačný,“ vypovedal na súde obžalovaný Ľubomír Partika. Hovoril o tom, ako sa vďaka regionálnemu politikovi HZDS s konexiami na ministerstve pôdohospodárstva stal šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Partika a Kropil sú dnes obžalovaní v kauze Dobytkár, najväčšej korupčnej kauze súvisiacej s agrodotáciami. Spolu s nimi podal prokurátor obžalobu na ďalších šesť osôb. Mediálnu pozornosť najviac láka meno nitrianskeho oligarchu spájaného so Smerom Norberta Bödöra a podnikateľa Martina Kvietika spájaného zase s SNS.

Partika je obžalovaný z korupcie. Od Kropila počas svojho pôsobenia vo vedení PPA v rokoch 2012 až 2016 údajne bral percentá zo schválených žiadostí o dotácie a takto vyzbierané úplatky následne legalizoval.

Kropil pôvodne vypovedal, že Partikovi odovzdal za tie roky zhruba tri milióny eur. Na súde svoju výpoveď zmenil a hovoril už „len“ o 40-tisíc eurách. Ako senát Špecializovaného trestného súdu Jána Giertliho túto zmenu vyhodnotí, je predčasné odhadnúť.

Proces v kauze Dobytkár

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie