Denník N

Slovensko podľa Čechov nezvláda nelegálnu migráciu, zavádzajú hraničné kontroly

Slovensko-český hraničný prechod v Makove, po kontrolách počas covidových obmedzení prichádzajú teraz kontroly migrantov. Foto - TASR
Slovensko-český hraničný prechod v Makove, po kontrolách počas covidových obmedzení prichádzajú teraz kontroly migrantov. Foto – TASR

V posledných mesiacoch výrazne pribudlo ľudí sýrskeho pôvodu, ktorí sa po takzvanej balkánskej trase snažia dostať do Nemecka.

Český premiér Petr Fiala v pondelok večer pomerne nečakane oznámil, že zavádzajú kontroly na hraniciach so Slovenskom. Kontrolovať začnú vo štvrtok na všetkých 27 priechodoch medzi Českom a Slovenskom.

Od vstupu oboch krajín do schengenského priestoru v decembri 2007 bola až na výnimku v čase covidovej krízy hranica medzi oboma štátmi prakticky len symbolická. To sa teraz zmení.

Dôvodom je veľký nárast nelegálnych migrantov predovšetkým sýrskeho pôvodu, ktorí sa po takzvanej balkánskej trase snažia dostať do Nemecka a do Česka sa dostávajú práve od nás. Česi zdôrazňujú, že opatrenie nijak nesúvisí s utečencami z Ukrajiny, keďže tí sú na slovenskom či českom území legálne.

Oficiálne ide o „dočasné“ opatrenie, ktoré bude platiť desať dní. Následne plánuje česká vláda situáciu vyhodnotiť. Ak sa situácia s nelegálnymi migrantami nezlepší, môže kontroly na hraniciach predĺžiť o ďalších dvadsať dní.

Skupina sýrskych utečencov zadržaných na Slovensku. Foto – TASR

„Samozrejme, že ako predsednícka krajina budeme hľadať riešenia na európskej úrovni, bohužiaľ však bolo nutné pristúpiť k takémuto radikálnemu kroku,“ vysvetlil český minister vnútra Vít Rakušan. Česko je momentálne do konca roka aj predsedníckou krajinou Európskej únie.

Kritika z Prahy

Český policajný prezident Martin Vondrášek sa v utorok otvorene sťažoval, že slovenská strana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie