Denník N

Hlasovanie o odvolaní Matoviča bude tesné. Rozhodnúť môžu nezaradení, ale aj jednotlivci zo Sme rodina

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dvaja poslanci z klubu Sme rodina hovoria, že sú nerozhodnutí – Martin Borguľa a Patrick Linhart. Na odvolanie ministra treba minimálne 76 poslancov.

Od druhej popoludní sa v stredu v parlamente začne mimoriadna schôdza, na ktorej sa opoziční poslanci pokúsia odvolať ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Návrh podpísalo 32 poslancov: všetkých 21 členov klubu SaS, nezaradení exkoaliční poslanci Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (PS) a deväť z jedenástich poslancov Hlasu expremiéra Petra Pellegriniho.

Matovič od volieb čelil odvolávaniu dvakrát, raz ako premiér, raz ako minister financií. Oba pokusy ustál, keďže sa udiali ešte v čase, keď vláda na čele s jeho hnutím OĽaNO bola väčšinová a v koalícii bola aj SaS, ktorá sa dnes o Matovičov pád snaží.

Tentoraz bude hlasovanie oveľa tesnejšie. I keď SaS zatiaľ nemá v parlamente potrebných 76 hlasov, ktoré treba na odvolanie člena vlády, nechýba jej veľa. Pozornosť vyvolávajú odpovede niektorých poslancov, ktorí ešte v utorok, teda deň pred schôdzou, hovorili, že nie sú rozhodnutí. Sú medzi nimi aj poslanci koaličnej Sme rodina.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Hlas

Igor Matovič

OĽaNO

SaS

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie