Denník N

Dielo dňa: V tieni fotografie

Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 - 2009.
Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 – 2009.

Nestačí sa iba dívať, musíme stále aj fotiť? Pýta sa umelkyňa Magda Stanová.

Prečo majú ľudia, ktorých niekto fotí, trému? Ako fotografia zmenila naše rozmýšľanie? Prečo sú nám vzácnejšie fotky, na ktorých sú naši priatelia, hoci sú neostré a majú zlú kompozíciu, keď máme okolo aj kvalitné zábery profesionálov? Prečo sa pozeráme na svet radšej cez objektív, než bez neho? Dá sa prostredníctvom fotografie cestovať v čase? A ozaj – funguje to tak, že keď niečo odfotíme, vytvoríme si v pamäti novú spomienku ako nové políčko filmu?

Na tieto a množstvo ďalších otázok sa pýta Magda Stanová, umelkyňa, ktorá síce šesť rokov študovala fotografiu, no našťastie nefotí. Vlastne – možno aj fotí, ale vo svojom diele V tieni fotografie sa na toto médium pozerá prostredníctvom svojich koláží, kresieb, textov, animácií a videí. Samozrejme, sú tam aj fotografie – no väčšinou slúžia ako príklad či vysvetlenie nejakej konkrétnej situácie.

Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 - 2009.
Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 – 2009.

Tak napríklad – fotografia britského princa Charlesa ukazuje, ako sa pri nejakej oficiálnej udalosti zdraví s obdivovateľmi. Podáva im ruky a stojí tesne za zábranami. A hoci ho množstvo z nich má možnosť naživo vidieť po prvý raz – väčšina drží v ruke fotoaparát a snaží sa odfotografovať ho.

Je viac než pravdepodobné, že tie fotky rovnako ako milióny ďalších z koncertov, rodinných dovoleniek či stretnutí budú zlé a rozmazané. A kým sa človek spamätá z ošiaľu, Charles odíde, spevák zlezie z pódia a komický moment na rodinnom stretnutí sa rozplynie. Čo nám z nich ostane? Stihneme sa na ne vôbec pozrieť inak než cez displej mobilu alebo hľadáčik fotoaparátu?

Odpovedať si môže každý sám, lebo situácie, ktoré Magda Stanová nielen v diele V tieni fotografie opisuje a komentuje, zažívame prakticky denne. A čo je na tom umenie? Že ona sa vie pýtať veľmi vtipne, inteligentne, s nadhľadom a často dokáže v úplne jednoduchej skratke vysvetliť nesmierne zložité veci.

Jej súbor V tieni fotografie môžete práve teraz vidieť v Galérii mladých Nitrianskej galérie na jej výstave Dáma s dvoma hlavami, kde prezentuje aj ďalšie dve práce. Oplatí sa vidieť.

Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 - 2009.
Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 – 2009.
Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 - 2009.
Magda Stanová: z diela V tieni fotografie, 2007 – 2009.

Magda Stanová (1981) absolvovala v roku 2007 štúdium na Katedre fotografie a nových médií VŠVU v Bratislave. V rokoch 2003 – 2005 študovala na Hochschule für Gestaltung und Kunst v Zürichu. V roku 2010 získala titul MFA na San Francisco Art Institute v San Franciscu. V súčasnosti je na doktorandskom štúdiu v Ateliéri intermediálnej tvorby III (škola Tomáše Vaňka) na AVU v Prahe. Okrem Slovenska a Českej republiky vystavovala v Maďarsku, Poľsku, Nemecku, Belgicku, Švajčiarsku, Španielsku, Taliansku, UK, USA, Brazílii, Austrálii. V roku 2009 vyhrala Anne Bremer Memorial Library Artist’s Book Contest, v roku 2010 jej bolo udelené čestné uznanie na Plat(t)form 10, Fotomuseum Winterthur, Švajčiarsko. Žije a tvorí v Prahe. Viac o autorke a jej tvorbe sa dozviete na www.magdastanova.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie