Denník N

Dubačová: Ideme sa zblázniť zo zubára, z cien chleba a elektriny. Čo by sme robili, keby sme prežívali to čo Ukrajinci?

Viera Dubačová. Foto - Peter Rázus
Viera Dubačová. Foto – Peter Rázus

Viera Dubačová (1962) je divadelníčkou, režisérkou a regionálnou političkou. Po napadnutí Ukrajiny Ruskom opakovane cestuje na Ukrajinu, kde nakrúca dokumenty o hrôzach vojny.

Tvrdí, že vojna a to, čo v nej osobne videla, ju zásadne zmenilo. „Kedysi by som asi mlčala, keby niekto táral, že Ukrajinci si to zaslúžia, ale po tom, čo som videla, sa dnes okamžite ozývam. Rovno sa takého človeka spýtam, či rozumie bolesti, ktorú nevinní ľudia pri tom masakri prežívajú. Ak nie, tak sa ho spýtam, čo je za hovädo, ak stojí na strane vrahov.“

V minulom volebnom období ste boli poslankyňou parlamentu. Premýšľate ešte nad návratom do veľkej politiky?

Do veľkej politiky som šla, lebo sme zažili to, čomu sme predtým neverili – županom v Banskej Bystrici sa stal Kotleba. Okamžite sme začali vyvíjať rôzne aktivity, ale zrazu sme s mojím budúcim asistentom pochopili, že bez účasti v parlamente nebudeme mať adekvátne zastrešenie. To som vtedy ešte netušila, že do parlamentu sa dostanú aj fašisti.

Pre mňa to celé bolo len odskočenie si od angažovaného umenia, ktorému sa venujem. Sama sa čudujem, že som „vysokú politiku“ vôbec prežila. Pochopila som však, ako funguje, že väčšina politikov od nástupu do parlamentu kampaňuje, aby si udržala svoje stoličky. Angažujem sa ďalej, ale do veľkej politiky sa už nechystám.

Do parlamentu ste prešli na kandidátke OĽaNO. Ako dnes vnímate Igora Matoviča?

Asi ako viacerí a je mi veľmi smutno. Aj vďaka nemu tu máme napätú situáciu a táto premárnená šanca sa bude blížiť do finále. Bolo dôležité bojovať proti korupcii, v tom na jeho zásluhy netreba zabúdať, ale v súčasnosti by radšej nemal riadiť ministerstvo. Na polarizovanej spoločnosti má spolu s ďalšími svoj podiel.

Čo ste cítili 24. februára, keď Putinove vojská vtrhli na Ukrajinu?

Putin spravil absolútne neprípustnú vec. Rozpútal krvavú vojnu. Je to akt terorizmu. Rozpútal vojnu bez príčiny, jednoducho na nej roky pracoval. Už od roku 2014, keď Rusi ukradli Krym.

Poznám ukrajinských umelcov, osobne poznám aj ľudí z Majdanu. Ich príbehy sa zrazu stali aj mojimi, vnímam ich ako svojich bratov a sestry. Navyše krymskí Tatári sú mi veľmi sympatickí, koniec koncov, práve oni nás podporovali v roku 1968 počas okupácie Československa.

Naopak, Putina vnímam ako obrovskú hrozbu. Nezabúdajme na jeho hybridnú vojnu a to, ako podlo a sprosto pomútil hlavy mnohým Slovákom, ako darebne jeho zelení mužíčkovia začali vraždiť na Donbase a zvaľovali to na Ukrajincov.

Okamura v Česku, Fico, Blaha, Danko, Chmelár, Uhrík a ďalší tú vojnu relativizujú. Na jednej strane povedia, že ju odsudzujú, vzápätí však dodajú iks „ale“. Odmietajú Ukrajine pomáhať vojensky, čo by znamenalo, že Rusko ju pohltí, dokonca o nás, ktorí akceptujeme právo Ukrajiny brániť sa, hovoria, že sme vojnoví štváči.

Ich myslenie je totálne zvrátené. Ja ani neviem, či sú to užitoční idioti Kremľa alebo zla ako takého. Práve dnes som sa rozprávala s jednou priateľkou režisérkou, že zlo, ktoré ide z Ruska, sa už premenilo na čiernu hmotu ako v Pánovi prsteňov.

Tie mená by som však oddelila, lebo napríklad Fico nie je sprostý. On je v skutočnosti „vychcaný“, lebo si zachraňuje „kejhák“. Z EÚ si ulovil, čo mohol, táral o tom, ako patríme do jadra EÚ, aby po vražde novinára a jeho partnerky otočil. Zachraňuje si vlastný chrbát, preto mu je jedno, či sa staneme ďalšou guberniou Ruska a budú nás tu za iné názory mlátiť ako tam. On má budúcnosť zaistenú, hoci – kto má pri vojnovom zločincovi Putinovi budúcnosť?

Je mi zle, keď Fica vidím, ako na mítingoch babičkám vykrikuje, že starať sa treba o ne, nie o Ukrajinu. V skutočnosti je mu jedno, či tie babičky v zime skapú, lebo je to bezcharakterný, bezcitný a neskutočne „vychcaný“ človek.

Vo vysokej politike ste ho zažili osobne. Aký bol? Herec Stano Dančiak mi kedysi hovoril, že Fico bol sebec ešte aj pri futbale. 

Keď prišiel do parlamentu, večne bol nadurdený, tvár mal skrivenú zlobou, zlosťou. Charakter muža sa stáva jeho osudom a Ficovi sa jeho charakter odráža v tvári. Stano Dančiak ho zažil oveľa dávnejšie s akousi „ľudskou tvárou“, o tú však už prišiel. Žasnem pritom, ako ľahko manipulovateľný je náš národ. Ako mu môže po tom všetkom vôbec niekto veriť?

Fico je taký zlý, že ľudí, ktorých využíva, aby ho volili, dlhé roky pokojne okrádal. Pripadá mi ako ruský vojak. Babičky na Ukrajine mi totiž hovorili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie