Denník N

Jeden nevydarený zápas a debatuje sa o farme. Pri Slafkovskom môžu porušiť 20-ročný úzus

Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP

„Aj ja som chcel Shana Wrighta, ale Slafkovskému dáme šancu. Rozprával som sa o ňom s viacerými ľuďmi a už sme si ho obľúbili,“ hovorí mi kanadský spolubývajúci William, s ktorým si na najbližší mesiac prenajímam byt.

William je bývalý hokejista, nakoniec kto v Kanade ním nie je? Prieskum medzi rodičmi z roku 2013 napríklad ukázal, že 92 percent z nich považuje korčuľovanie za základnú zručnosť, ktorej nadobudnutie by malo byť umožnené každému dieťaťu.

Chvíľu sme v kuchynke pri káve debatovali o zostave na prvý zápas proti New Jersey. „Si si istý, že nehrá s Caufieldom?“ opýtal sa a o chvíľu už niesol počítač so súpiskami.

Myslel som si, že Filipa Mešára veľmi poznať nebude, tak som mu začal hovoriť o ňom, no všetko vedel.

Potom sme sa vrátili k Slafkovskému a debatu zakončil slovami: „Bude to mať ťažké, človeče. Ľudia sú tu na hráčov tvrdí. Ale šancu dostane.“

Slafkovského popularitu cítiť cestou na štadión na prvý prípravný zápas sezóny, proti New Jersey. Vo fanúšikovskom obchode bol jeho dres vystavený na viditeľnom mieste medzi najväčšími legendami.

„Predáva sa veľmi dobre, veľa ľudí sa na jeho dres pýta. Ale najviac kupujú stále Careyho Pricea,“ povedal predavač.

Dres Juraja Slafkovského patrí medzi najpredávanejšie. Foto N – Štefan Bugan

Ozajstným zrkadlom nálady voči Slafkovskému však mal byť až samotný zápas. Na drafte na neho niektorí fanúšikovia bučali, pretože chceli, aby draftovali Shana Wrighta.

Žiadne bučanie tentoraz nebolo, Slafkovského v najväčšej aréne v NHL vítali aplauzom. Vždy, keď mal v prvej tretine puk, z tribún sa ozval šum, čo sa pri ostatných hráčoch nedialo. Slafkovský mal výborné prvé striedanie, počas ktorého rozdal tri dobré prihrávky.

Divákov zabával aj z veľkoplošnej obrazovky, kde v pripravenom videu búchal päsťou na dvere v rytme beatu, ktorý púšťal miestny dídžej.

Potom však prišlo pár prehraných súbojov a pokazených prihrávok. Mal aj dobré momenty, pri ktorých ukázal svoje prednosti, ale šum pri jeho kontakte s pukom ustal. Medzitým však ožil Twitter, kde ľudia vypisovali, že na NHL zatiaľ nemá a mal by ísť na farmu do Lavalu. Dalo sa to brať ako krčmový názor, keďže išlo o bežných fanúšikov. Navyše mnohí ďalší sa ho zastávali.

Lenže keď sa ľudia vyspali z jeho premiéry, začali sa tejto téme venovať aj médiá. O tom, či by Slafkovský nemal začať na farme, debatovali experti televízie RDS a novinár Tony Marinaro epizódu svojho pravidelného podcastu, v ktorom tentoraz debatoval s Jaredom Brookom z blogu Habs Eyes On The Prize, nazval: Slafkovský nevyzeral pripravený na NHL.

Porušia nepísané pravidlo?

V NHL platí od roku 1993 nepísané pravidlo, podľa ktorého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie