Denník N

Majestátna a ľudská. Taká bola Alžbeta II. aj na Slovensku

Kráľovná Alžbeta II. (1926 - 2022). Foto - TASR/AP
Kráľovná Alžbeta II. (1926 – 2022). Foto – TASR/AP

Kráľovná Alžbeta II. veľmi dobre vedela, že aj pár minút, ktoré s niekým strávi, bude pre daného človeka spomienkou na celý život.

Dovnútra sme chodili po jednom. Keď prišiel rad na mňa, dvere sa otvorili a mužský hlas povedal moje meno. Vkráčala som do prijímacej miestnosti tým najdôstojnejším krokom, ako som vedela, zastala som a uklonila som sa. Predo mnou stála drobná bielovlasá žena v jednoduchých šatách. Bez klobúka, bez ligotavej tiary, bez honosných šperkov. Len s tradičným trojradovým perlovým náhrdelníkom a brošňou. Usmievala sa. Dva kroky za ňou stál jej manžel a v úzadí pri stole jej osobný tajomník. Všade bolo ticho. Podala mi ruku.

Mala som surreálny pocit, že to, čo sa okolo mňa deje, nemôže byť skutočné. Práve vtedy sa ma kráľovná opýtala, ako sa mám.

„Vaše Veličenstvo, cítim sa ako v rozprávke!“ vyhŕkla som. Vzápätí ma oblial pot, líca a krk mi zaliala červeň a ja som dúfala, že sa po tejto infantilnosti prepadnem pod zem. Avšak to, čo sa v tej malej miestnosti hotela Bôrik následne udialo, sa v mojich spomienkach zhoduje s výpoveďami tých, ktorí na kráľovnú Alžbetu II. spomínali v priebehu uplynulých dní v novinách, časopisoch a programoch televíznych a rozhlasových staníc po celom svete. Alžbeta II. mala v sebe okrem duchaplnosti a charizmy aj nadhľad a láskavosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Komentáre

Teraz najčítanejšie