Denník N

Väčšina Katálancov už nechce nezávislosť, lídri však sľubujú ďalšie referendum

Septembrový protest za Katalánsko. Foto - TASR/AP
Septembrový protest za Katalánsko. Foto – TASR/AP

Päť rokov od nelegálneho referenda podpora nezávislosti Katalánska v prieskumoch klesá.

Bolo to prvého októbra 2017. Ľudia sa už ráno začali schádzať pred miestnosťami, v ktorých na nich čakali volebné urny. Povráva sa, že dni pred referendom ich schovávali vo Francúzsku, aby ich španielska polícia nenašla a nezhabala.

„Na WhatsAppe sa začali šíriť informácie, že španielska polícia mláti tých, ktorí chceli voliť. Že chodia po miestnostiach a snažia sa zhabať volebné urny, ktoré dovtedy nenašli,“ spomína na referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré vyhlásila vtedajšia regionálna vláda aj napriek tomu, že bolo vopred Ústavným súdom vyhlásené za nelegálne, 31-ročný Marc z Barcelony.

Bolo to presne pred piatimi rokmi. Teraz chce katalánsky prezident Pere Aragonès ďalšie referendum. Tentoraz legálne.

„Nepochybujem o tom, že toto je najrýchlejšia a najefektívnejšia cesta, ako znovu voliť, pretože vychádza z lekcií, ktoré sme sa naučili v roku 2017, a prekonáva ťažkosti, ktoré nám nedovolili implementovať výsledky pred piatimi rokmi,“ povedal tesne pred piatym výročím ilegálneho referenda Aragonès na margo toho, že na nové referendum chce súhlas Madridu.

Separatisti spokojní nie sú. „Zradca, nebudem ťa voliť,“ písalo sa na transparentoch niektorých z nich na demonštrácii za nezávislosť, ktorá sa tento rok prvýkrát od začiatku súdneho konania so separatistickými lídrami konala bez regionálneho prezidenta.

Takmer všetci sú za?

„Všetci sa na referendum tešili, ľudia mali radosť, že môžu vyjadriť svoj názor, či už boli za samostatnosť, alebo proti. Takže keď ústavný súd vyhlásil referendum za nezákonné, začalo sa chodiť do ulíc,“ spomína Jacob zo Sitges, tvrdý zástanca nezávislosti Katalánska, ktorý sa zúčastňuje všetkých demonštrácií.

Účasť na referende však jeho slovám nezodpovedá. Katalánsko má 5,3 milióna právoplatných voličov, pričom k urnám prvého októbra 2017 prišlo len 2,3 milióna. Nie úplne všetci sa na referendum tešili. „Nešiel som voliť. Prečo by som mal ísť voliť, keď referendum bolo nelegálne?“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Svet

Teraz najčítanejšie