Denník N

Kováčik: Hamšík spravil to, čo som za dvanásť rokov od Borbélyho nezažil

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

9. októbra žrebujú skupiny kvalifikácie Eura 2024 a Slovensko bude až v piatom výkonnostnom koši. Naposledy sa v ňom nachádzalo pred Eurom 1996, keď hralo svoju prvú kvalifikáciu vôbec.

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu, sa v rozhovore vyjadril aj k týmto témam:

  • akú úlohu pri výbere nového trénera Francesca Calzonu zohral Marek Hamšík a akú za 12 rokov nezohral Ladislav Borbély z pozície prezidenta únie trénerov;
  • prečo seniorská reprezentácia nedosahuje výsledky ako v minulosti;
  • čo je úlohou Calzonu alebo
  • že Slovensko je v úzkom výbere na organizovanie ME do 21 rokov 2025.

Aká je nálada na zväze?

Všetkých nás to trápi a rozmýšľame, čo môžeme urobiť. Všetky reprezentácie majú dlhodobo stabilné podmienky. Možno dodám, že do kvalifikácie MS 2010 nás žrebovali zo štvrtého koša a Slovincov z piateho. A obe krajiny sa na šampionát dostali.

Nedávno vás veľkou väčšinou znova zvolili za prezidenta zväzu. Cítite však aj tak teraz tlak na vašu osobu? 

Ten je tu permanentne dvanásť rokov, raz väčší, inokedy menší, som zvyknutý fungovať pod tlakom. Poslaním zväzu však nie je len áčko, aj keď je to naša výkladná skriňa.

Aj keď diskusie na internete nemôžeme považovať za odborné, predsa len ide o fanúšikov. A tí často žiadajú vaše odstúpenie. Čo im odkážete?

Že mňa môže odvolať orgán, ktorý ma zvolil. Som zvolený na 4-ročné obdobie a ani v ďalších 54 krajinách UEFA nepoznám prípad, kde by prezident odstúpil pre výsledky reprezentácie. Odstupuje sa pre škandály ako napríklad v Nemecku, kde to bolo pre úplatky organizátorov MS alebo porušenie etického kódexu.

Cítili ste po prepustení Štefana Tarkoviča väčší tlak? Ľudí, ktorí špekulovali o tom, kto by ho mohol nahradiť, ste nazvali klaunmi. Stále si to myslíte?

Samozrejme, povedal som to pod emóciou, ale rešpektujem názor každého. Bol by som však rád, ak by títo ľudia rešpektovali opačnú stranu. Rešpektujem názory bývalých futbalistov aj trénerov, ktorým médiá dávajú priestor, aj keď už niekoľko rokov netrénujú a možno nie sú v optimálnej psychickej pohode.

Myslíte pána Borbélyho?

Nie. Pán Borbély neviem, či je tréner, neviem, čo kedy trénoval. Beriem ho ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie