Denník N

Vývoj bojov (216. deň): V najbližších dňoch sa možno dozvieme, či nekončiaci ukrajinský postup pripraví Putina o posledné zábrany

Ukrajinský tank s posádkou. Foto - ukrajinská armáda
Ukrajinský tank s posádkou. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusom pri Lymane hrozí obkľúčenie.
  • Čo to má všetko spoločné s Putinom a jeho nervami.
  • Západné rozviedky zvyšujú aktivitu na odhalenie príprav na jadrový úder.
  • Mapy dňa – ukrajinský postup pri Lymane, žiadny pohyb pri Chersone.
  • Videá dňa – ukrajinskí medici priamo na fronte; prečo by tanky nemali chodiť po bojisku osamotene; raritné zábery ukrajinských bombardérov v akcii pri Davydivom Brihu; rozmery ruskej mobilizácie sú veľké, je chyba uveriť, že zlyháva; ruská protivzdušná jednotka počas presunu na Ukrajinu.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 27. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusom pri Lymane hrozí obkľúčenie. Neustávajú ukrajinské útoky pri meste Lyman, ktoré leží približne medzi Iziumom a Slovianskom. O ukrajinskom postupe informujú hlavne ruské zdroje. Ak sú ich informácie presné, ruské jednotky v Lymane a jeho okolí už nemajú žiadnu bezpečnú cestu von z vytvárajúceho sa kotla.

Zo severu ukrajinské jednotky uzatvárajú cestu na sever ku Svatovu tým, že sa blížia k rieke Žerebec, ktorá tečie takmer kolmo zo severu na juh. Z juhu Ukrajinci ostreľujú cestu do Kreminnej, ktorú sa snažia aj ovládnuť. Ak sa obkľúčenie podarí dokončiť, vznikne kotol s rozlohou okolo 300 štvorcových kilometrov (na šírku by mal veľmi približne 15 a na výšku 20 kilometrov).

Situáciu zobrazuje mapa ruského telegramového kanálu Rybar:

Iný zdroj ukazuje, že hrozba obkľúčenia sa týka menšieho územia (upozornenie – všimnite si severnú časť tejto časozbernej mapy, ešte cez víkend lokalizovala boje omnoho bližšie ku Svatovu a písal o tom aj pondelňajší vývoj bojov. Dobrý príklad, s akou opatrnosťou treba posudzovať mapy vytvárané z otvorených zdrojov a že im netreba bezvýhradne veriť):

V utorok podvečer prišla dôležitá správa aj od Kupianska. Mesto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie