Denník N

Podnikateľ zdokumentoval, ako ho vydieral novinár Žatko. V Markíze skončil, RTVS za ním stojí

Peter Žatko. Reprofoto - RTVS
Peter Žatko. Reprofoto – RTVS

„Zajtra sa stretnime na parkovisku za divadlom, ako je väznica,“ napísal novinár Peter Žatko. „O 9 h,“ dodal v ďalšej SMS správe.

„OK… platí,“ odpísal mu obratom prešovský podnikateľ Vladislav.

Na druhý deň ráno krátko pred stretnutím zapol Vladislav nahrávanie na svojom mobilnom telefóne. Na nahrávke počuť, ako mu Žatko vraví, že ak nechce, aby o ňom televízia Markíza odvysielala kritickú reportáž, má zaplatiť.

„Návrh je takýto. Ak trváte na tom, aby sa to zastavilo, nebudeme dlho vyjednávať, toto je suma,“ povedal Žatko na nahrávke. Na displeji svojho mobilu vraj ukázal sumu 6000 eur.

Obálku s peniazmi mal Vladislav vhodiť do auta, ktoré malo prísť o 12. hodine na konečnú zastávku trolejbusov na Sídlisku III v Prešove.

„Neprídem ja, príde auto. Stiahne okno, tam len hodíte obálku, koniec. Ak nie, ak tam o dvanástej nebudete, buď sa to vyrieši alebo sa to nevyrieši. Tie peniaze aj tak neskončia u mňa,“ dodal Žatko.

Nahrávka má sedem minút, vznikla pred šiestimi rokmi a Denník N mal možnosť vypočuť si ju.

Vladislav poslal po stretnutí Žatkovi správu, že na zastávku podľa dohody príde. Nakoniec si to po porade aj so svojím advokátom rozmyslel. „Trvám na svojej nevine,“ napísal Žatkovi pol hodiny pred tým, ako mal zaplatiť. „V poriadku,“ reagoval novinár.

Tým sa však problémy neskončili.

Ďalšia postava na scéne

Peter Žatko je televízny reportér, ktorý informuje najmä o politike, bezpečnosti a kriminalite. Pre RTVS robí reportáže o Marianovi Kočnerovi, Ladislavovi Bašternákovi, Dušanovi Kováčikovi, Norbertovi Bödörovi či o kauzách Mýtnik, Súmrak alebo Dobytkár. Známy je aj ako novinár informujúci o mafiánskych prípadoch.

Žatko sa takisto vlani dostal do konfliktu s Petrom Tóthom a žiadal ho, aby sa mu ospravedlnil za vyhrážky z minulosti. Tvrdil, že bývalý novinár a príslušník Slovenskej informačnej služby sa mu v minulosti vyhrážal ublížením na zdraví spolu s jedným členom gangu sýkorovcov.

Vráťme sa späť do Prešova. Je rok 2016 a redaktor spravodajstva televízie Markíza Žatko prišiel prvýkrát do kontaktu s podnikateľom Vladislavom.

V apríli 2016 odvysielala Markíza v Televíznych novinách Žatkovu reportáž o Vladislavovi obvinenom z trestnej činnosti voči ženám. Vladislav vinu popieral, prípady boli nakoniec zastavené v priestupkovom konaní. V jednom prípade dostal Vladislav pokarhanie za návštevu bývalej priateľky v práci.

Zhruba mesiac po odvysielaní reportáže Žatko informoval Vladislava, že o ňom chystá druhú kritickú reportáž. Oznámil mu, že v deň jej výroby ho bude kontaktovať, aby získal jeho vyjadrenie. Nespresnil, kedy presne to bude.

Komunikácia vyústila až do stretnutia, na ktorom sa Vladislav dozvedel, že má hodiť peniaze do auta.

Keď to neurobil, objavila sa na scéne ďalšia postava – Dalibor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie