Denník N

Policajný prezident Hamran: Na migrantov nemáme kapacity (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Viete si predstaviť, že by sme teraz na základe readmisnej dohody brali všetkých migrantov vrátených z Česka? Kde ich umiestnime? Čo s nimi spravíme? Je to patová situácia, hovorí policajný prezident Štefan Hamran o nelegálnej migrácii. Readmisné dohody sú podľa neho zdrap papiera.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Česko aj Rakúsko zaviedli kontroly na našich hraniciach z dôvodu nárastu nelegálnej migrácie. Česko tvrdí, že si neplníme svoje povinnosti. Zlyhala polícia alebo minister vnútra? 

Myslím si, že nie, môžem to vyhlásiť s pokojným svedomím, pretože na niektorých rokovaniach som bol aj s českým policajným prezidentom osobne. Z niektorých vyhlásení som bol troška prekvapený, pretože sme sa zhodli, že tento problém je oveľa komplexnejší ako na bilaterálnej úrovni. Je to problém EÚ, ktorá to bude musieť riešiť centrálne. Najmä na vonkajších hraniciach. Tým štátom, ktoré ju majú, treba pomôcť a najmä tam treba posilniť ochranu.

Ak si budeme migrantov odovzdávať v rámci readmisných dohôd, tak to nevyriešime a iba si ich budeme navzájom posúvať. Predpokladám, že Česká republika týmto reaguje aj na komplikovanú situáciu na nemecko-českej hranici, pretože Nemecko tiež zaviedlo hraničné kontroly. Ak by Česká republika kontroly nezaviedla, tak by sa to kumulovalo u nich. Česká strana potvrdila, že čísla sú neúnosné.

Skúsme opísať, čo sa deje. V Turecku narastá počet migrantov, ktorí balkánskou trasou putujú do Nemecka a putujú cez Maďarsko, Slovensko, Rakúsko a Česko. Tieto štáty sa sťažujú, že migrantov nechávame cez Slovensko putovať bez toho, aby sme ich zadržali, a púšťame ich ďalej. Je to tak? 

Áno, toto nám niektorí, ktorí nie sú znalí problematiky, vyčítajú. Polícia zadržiava. Počet zaistení sa zvýšil o 300 percent, u nás je však trasa výrazne kratšia, tak sa tu aj kratšie zdržiavajú.

Video: Policajný prezident Hamran (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Český policajný prezident Martin Vondrášek povedal: „Ak má Maďarsko každý deň 400 až 500 zaistených nelegálnych migrantov, Rakúsko každý deň 500 až 600, Česko 250 až 400, tak Slovensko má 100 až 300 zaistených migrantov, ale týždenne.“ 

Nebolo dodané, že napríklad aj my pôsobíme v spoločných zmiešaných hliadkach na území Maďarska. Vidíme, koľko sa toho zaisťuje, potom sa to vezie naspäť na maďarsko-srbskú hranicu a tí istí migranti sa Maďarom objavujú opakovane, niektorí tri-, štyri-, päťkrát. Veď ja som robil s readmiskami.

Readmisná dohoda znamená:

Napríklad ak Česi preukážu, že migrant sa dostal na ich územie zo Slovenska nezákonným spôsobom, tak nám ho podľa bilaterálnej readmisnej dohody môžu vrátiť.

A my sme povinní ho prijať.

To by bolo najjednoduchšie, keby sme všetko zobrali a vyhoveli Čechom. Čo by sa stalo? Samozrejme, všetko by sa začalo kumulovať na území Slovenskej republiky. My na to nemáme kapacity, žiadna krajina nemá. Ani Česi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie