Denník N

Zostrelenie ruského lietadla Turkami sa bude riešiť diplomaticky, nie vojensky

O riešení situácie po zostrelení ruského lietadla Su-24 tureckou armádou hovorí analytik Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy a bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.

Najnovšie informácie o zostrelení Su-24 nájdete v minúte po minúte

Je možné, že by Turci zostrelili ruské lietadlo nad Sýriou, a nie nad Tureckom, ako sami Turci tvrdia?

Nie. Pre napätie, ktoré tam existuje, si nemyslím, že by si Turci dovolili zostreliť ruské lietadlo nad Sýriou. Turci sa snažia každým možným spôsobom držať odstup od toho, aby situácia eskalovala. Zostrelenie lietadla bolo, myslím si, pre nich úplne poslednou možnosťou.

Predstavuje zostrelenie lietadla vážny problém medzi NATO a Ruskom?

Ak to nebude ďalej eskalovať, tak zrejme nie. Zo strany Turkov ide o veľmi vážne varovanie smerom k Rusom, že nebudú tolerovať žiadne narušovanie svojho vzdušného priestoru. Ani Rusko, ani Turecko nemajú záujem o eskaláciu. Turci sú však v situácii, keď musia chrániť svoj vzdušný priestor a územie.

Čo bude nasledovať? Ako sa riešia takéto situácie?

Bude to diplomaticky náročné a nastane výmena názorov, skontaktujú sa turecké a ruské ozbrojené sily, a pokiaľ majú záujem o riešenie situácie, dohodnú sa na postupoch, aby sa takáto situácia neopakovala. Rusi ani Turecko nemajú záujem o vzájomnú konfrontáciu.

Nepredpokladáte teda zásadný diplomatický či dokonca vojenský konflikt?

Diplomatická výmena názorov z toho určite bude, vojenský konflikt určite nie. Žiadna zo strán oň nemá záujem a každá zo strán by na tom len stratila.

Existuje podobný precedens z posledných niekoľkých desiatok rokov, že by armáda NATO zostrelila ruské vojenské lietadlo?

Nespomínam si na podobnú situáciu. Rusi však s takýmto krokom Turecka mohli počítať. Keď im pred niekoľkými týždňami Turci zostrelili bezpilotné lietadlo, bolo to pomerne vážne varovanie. Turci aj prezident Erdogan povedali, že nebudú tolerovať žiadne narušenie vzdušného priestoru.

Ako je teda možné, že sa Rusi dostali nad územie Turecka? Turecko už hlásilo viac takýchto narušení.

Môže to mať niekoľko dôvodov: náhoda, hoci na tie ja neverím. Dôvodom mohlo byť aj to, že sa Rusi snažia uzavrieť vzdušný priestor a ide o demonštráciu sily. Nedávno ruský stroj Su-27, ktorý letel zo sýrskeho na turecké územie, zamerali turecké stíhačky. Zameranie je poslednou vecou pred vystrelením strely.

Môže mať táto situácia vplyv na ďalší priebeh vojny v Sýrii?

Nemyslím si to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Turecko vs. Rusko

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie