Denník N

Nútil ho jazdiť so skrehnutými prstami. Max Verstappen je produktom ambícií svojho otca

Max Verstappen a jeho otec Jos. Foto - Mark Thompson/Red Bull Content Pool; grafika N – Peter Kováč
Max Verstappen a jeho otec Jos. Foto – Mark Thompson/Red Bull Content Pool; grafika N – Peter Kováč

„Mal možno 8 či 9 rokov, bola streda, škola sa končila o dvanástej hodine, tak sme šli na motokárovú dráhu,“ spomínal Jos Verstappen. Bolo to v rozhovore, ktorý pred dvomi rokmi viedol niekdajší skvelý jazdec F1 David Coulthard. Na otázky odpovedal aj jeho syn Max, dnes dvojnásobný majster sveta Formuly 1.

„Bola zima, vonku doslova mrzlo. Nechal som naštartovanú dodávku, aby sa Max mohol zohriať. Spravil 10 kôl, vrátil sa a sťažoval sa, že mu je zima. Po troch minútach som sa ho spýtal, prečo sa nevrátil jazdiť, opäť sa sťažoval, že mu je zima, tentokrát som mu už musel povedať, že ma to nezaujíma, nech sa okamžite vráti do motokáry. Nemohol ani pohnúť prstami. Bolo mi to skrátka jedno, chcel som vyskúšať motor, ktorý som pre neho konštruoval, podvozok, chcel som, aby sa posúval vpred.“

Príbeh Josa a Maxa Verstappenovcov patrí dnes k najznámejším vo svete športu a v mnohom pripomína vzťah medzi sestrami Williamsovými a ich otcom, Richardom, na motívy ktorého vznikol aj holywoodsky film. Tvrdý otec s víziou. Mentor, kouč, líder mysliaci za svoje dieťa.

Dáva do zaujímavého kontextu spôsob, akým Verstappen vyrastal, čomu bol vystavený, čo bolo preňho dôležité a azda i to, ako je možné, že tesne po dovŕšení 25 rokov je dvojnásobným šampiónom F1.

Keď Jos udrel Maxa po prilbe, mechanici sa len pozerali

Max Verstappen je zázračným dieťaťom motošportu. Automobilovou a motokárovou pretekárkou bola jeho matka Sophie Kumpenová, jeho otec Jos dokonca deväť rokov jazdil v F1, nikdy však nie na úrovni svojho idolu Alaina Prosta.

Prvýkrát syna posadili do motokáry, keď mal sotva päť rokov: „Bolo to v Genku, táto motokára stále visí v predajni s reklamnými predmetmi,“ hovoril Jos Verstappen v roku 2020. Prvé preteky Max vyhral, keď mal sedem; keď mal deväť, bol motokárovým majstrom Holandska aj Belgicka.

Nie je náročné pochopiť, že Jos Verstappen sa rozhodol, že svoju priemernú kariéru premení na úžasnú u svojho syna. A hodlal pre to urobiť všetko.

„Spomínam si na preteky v poslednom roku medzi motokárami. Prvý tréning na majstrovstvách sveta. Jazdil som ako zemiak, bolo to naozaj zlé,“ vysvetľoval Max Verstappen, keď ho prerušil jeho otec: „Zavolal som si ho a silno som ho udrel do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Max Verstappen

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie