Denník N

Sudca Lipšicovmu úradu: Pri Pčolinskom ste sa ponáhľali, spravili ste závažné procesné chyby

Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 17.45 o reakciu ÚŠP. Sudca vrátil obžalobu na Vladimíra Pčolinského pre závažné procesné chyby. Špeciálnej prokuratúre vyčíta, že sa s prípadom ponáhľala. Výhrady sudcu sa však netýkali dôkaznej situácie pri podozrení, že Pčolinský prijal úplatok.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa v prípade Vladimíra Pčolinského ponáhľal a pritom porušil jeho právo na riadnu obhajobu. Vyplýva to z uznesenia sudcu Špecializovaného trestného súdu Rastislava Stieranku, ktorým vrátil obžalobu na bývalého riaditeľa tajnej služby pre závažné procesné chyby.

Vo štvrtok popoludní oznámila špeciálna prokuratúra, že proti tomu v zákonnej lehote podá sťažnosť. Čas na to má do pondelka.

O sťažnosti rozhodne Najvyšší súd. Ten môže potvrdiť rozhodnutie o vrátení obžaloby alebo prikázať súdu zaoberať sa obžalobou.

Vrátenie obžaloby neznamená, že Pčolinskému už nehrozí súd pre podozrenie, že v lete 2020 zobral úplatok 20-tisíc eur za to, že tajná služba dá pokoj vplyvnému konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi. Sudca Stieranka podľa uznesenia nehodnotil „aktuálny stav dôkaznej situácie“, obžalobu vrátil, lebo zistil závažné procesné chyby.

Prokurátor by mal aj v prípade vrátenia obžaloby dať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Maroš Žilinka

Špecializovaný trestný súd

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie