Denník N

Z generála, ktorý bráni Ukrajinu, je doma legenda. Rozmýšľa západne a dáva voľnosť podriadeným

Ukrajinský generál Valeryj Zalužnyj na titulke magazínu Time. Reprofoto - N
Ukrajinský generál Valeryj Zalužnyj na titulke magazínu Time. Reprofoto – N

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl je po Zelenskom druhá najvýraznejšia tvár v boji proti ruskej agresii. Pod jeho velením vyhnali Rusov z Kyjiva a oslobodili veľkú časť Charkivskej oblasti.

Keď sa na jeseň začali zhromažďovať ruské vojská pri hraniciach s Ukrajinou, generál Valerij Zalužnyj – na rozdiel od prezidenta Volodymyra Zelenského – veril, že Rusko skutočne môže celú Ukrajinu napadnúť. Vrchným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl bol len pár mesiacov, no chcel byť pripravený.

Ako povedal neskôr, nepriateľa nemali vítať kvetinami, ale „Stingermi, Javelinmi či protitankovými strelami NLAW“.

„Našou úlohou ako ozbrojených síl nie je čakať na mannu z neba. Musíme sa pripraviť a urobíme pre to všetko,“ povedal pre Rádio Svodoba v septembri 2021.

Nie vždy to však išlo ľahko. Začiatkom februára, krátko pred inváziou, začali Ukrajinci sériu cvičení. Zo začiatku neprebiehali, ako by Zalužnyj chcel. Ako povedal generál pre magazín Time v prvom rozhovore, ktorý dal západnému médiu od začiatku invázie, cvičenia boli kľúčové na prežitie Ukrajiny, no velitelia ich nebrali príliš vážne.

„Hodinu som kričal,“ spomínal 49-ročný generál na stretnutie so staršími a skúsenejšími veliteľmi. „Vysvetlil som im, že keď to nezvládnu, dôsledky nás budú stáť nielen životy, ale aj krajinu.“

Dva ciele

Zabralo to. Prípravy na ruskú inváziu, o ktorej varovali tajné služby Spojených štátov týždne, sa vystupňovali. Ukrajinská armáda nenápadne vytiahla z kasární vojakov, tanky, protiletecké zbrane či z letísk lietadlá. Snažili sa to urobiť tak, aby si to Rusi nevšimli.

„Potrebovali sme, aby si nepriateľ myslel, že všetci sme na základniach, fajčíme trávu, pozeráme televíziu a postujeme na Facebook,“ vraví Zalužnyj pre Time. Aj vďaka tomu nedokázali Rusi v prvých dňoch invázie odstaviť napríklad ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Keď Rusi napadli vo februári Ukrajinu, ukrajinská armáda mala podľa generála Zalužného dva strategické ciele. Tým prvým bolo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie