Denník N

„Katastrofálne záplavy.“ Jeden z najhorších hurikánov v americkej histórii zasiahol Floridu

Hurikán Ian tesne po tom, čo zasiahol Kubu a zamieril k Floride. Foto - NASA
Hurikán Ian tesne po tom, čo zasiahol Kubu a zamieril k Floride. Foto – NASA

Floriďania sú na hurikány zvyknutí, každú sezónu ich zažijú niekoľko. Taký silný ako hurikán Ian však na západnom pobreží Floridy ešte nezažili.

Po tom, čo udrel na Kube silou kategórie tri, rýchlo zosilnel a na Floridu vzdialenú vzdušnou čiarou štyristo kilometrov už dorazil rýchlosťou 249 kilometrov za hodinu. Do najvyššej, a teda najničivejšej kategórie päť mu chýbali dva kilometre.

Mestá Naples, Fort Myers, Cape Coral či Tampa sú úplne pod vodou, ľudia sú tam bez elektriny a v niektorých častiach nemajú pitnú vodu. „Je to najhorší hurikán, aký som kedy videl,“ povedal starosta Fort Myers Kevin Anderson.

Varovanie neskôr vydalo aj Národné centrum pre hurikány: „Ian pustoší Floridu katastrofálnymi prívalovými vlnami, vetrom a záplavami. Ohrozené sú aj Severná a Južná Karolína.“

„Ľudia na ostrovoch sa museli evakuovať predvčerom. Potom uzavreli všetky cesty, kto nestihol odísť, musel zostať a dúfať, že to zvládne. V každom prípade na mnohých miestach odpojili vodu, susedný okres je čiastočne bez elektriny,“ opisuje Češka Linda Votrubová, ktorá žije v meste Osprey južne od Sarasoty a na ostrovoch má niekoľko známych.

Sama patrí medzi tých, ktorí sa neevakuovali, pretože majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie