Denník N

Dve jubileá Vladimíra Clementisa – z rebela poslušný člen strany

Vľavo originál, vpravo retušovaný záber z prejavu Klementa Gottwalda na Staromestskom námestí v Prahe. Tvár Vladimíra Clementisa ani fotograf Karel Hájek už na nej nie sú. Zmanipulovanú fotografiu zaradili do archívu bratislavskej pobočky ČTK až v roku 1952, odvtedy sa už v rámci komunistickej propagandy používala iba takto. Foto - ČTK
Vľavo originál, vpravo retušovaný záber z prejavu Klementa Gottwalda na Staromestskom námestí v Prahe. Tvár Vladimíra Clementisa ani fotograf Karel Hájek už na nej nie sú. Zmanipulovanú fotografiu zaradili do archívu bratislavskej pobočky ČTK až v roku 1952, odvtedy sa už v rámci komunistickej propagandy používala iba takto. Foto – ČTK

Vždy veril svojmu pomýlenému snu.

Autor je historik

Historik je posadnutý a vari aj profesionálne deformovaný snahou pripomínať okrúhle životné výročia známych aktérov slovenských dejín – v pozitívnom i v negatívnom zmysle. Autorovi pritom nevdojak napadne myšlienka, že mnohí z nich, bez ohľadu na svoju ideovú orientáciu a praktické, neraz ťažko pochopiteľné činy skončili svoj život tragicky: nešťastnými náhodami, vo väzení alebo dokonca na popravisku, vo vykonštruovanom alebo oprávnenom opovrhnutí, v izolácii.

Pravdaže, to všetko bola a je ideálna pôda na vznik konšpiračných výmyslov a klebiet, na heroizáciu či démonizáciu konkrétnych osôb. Na začiatku tohto radu príbehov je Ľudovít Štúr a na konci (?) Alexander Dubček.

Do spomínaného zoznamu možno zaradiť aj Vladimíra Clementisa, ktorého 120. výročie narodenia si pripomíname v septembri a 70. výročie úmrtia (justičnej vraždy) v decembri tohto roka.

Vladimír Clementis spojil svoj pozoruhodný intelekt a celú svoju verejnopolitickú činnosť s ľavicovým hnutím a s komunistickou stranou, s jej predstavami i dogmami, s ktorými však neraz prichádzal do konfliktov. Napriek požadovanej straníckej disciplíne v nej presadzoval nekonvenčné názory, lebo myslel vlastnou hlavou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie