Denník N

Kozák to predpovedal. Prečo sa slovenský futbal dostal do krízy

Ján Kozák. Foto N - Peter Kováč
Ján Kozák. Foto N – Peter Kováč

Nemôžeme povedať, že Ján Kozák starší by to nepredvídal. V marci 2016 sme robili rozhovor pre Denník N. Bolo to v období, keď bol slovenský futbal na svojom vrchole. V priebehu šiestich rokov sa dostal na dva veľké turnaje, po MS 2010 sa kvalifikoval aj na Euro 2016. Slovensko malo hráčov v popredných ligách, na čele s Marekom Hamšíkom (Neapol) a Martinom Škrtelom (Liverpool). Reprezentácia dokázala v kvalifikácii poraziť Španielsko aj Ukrajinu, krátko pred turnajom v príprave Nemecko.

Kozák však krotil vysoké očakávania, hoci vtedy to povedal v inom kontexte. „Futbal sa hrá pre ľudí a futbalu by sa dalo viac pomôcť. Kedy, keď nie teraz? Myslíte si, že o dva roky sme zase na majstrovstvách sveta?“ pýtal sa. Po odpovedi, že to je možné, reagoval: „Bodaj by ste mali pravdu. Slovensko je, vzhľadom na to, aké je veľké, krajina neuveriteľných možností. Preto sa treba tešiť zo spoločného úspechu, a keď sa niečo nepodarí, byť trochu súdržnejší.“

Kozák mal najväčšiu pravdu v tom, že postup na turnaj ako Euro naozaj pre krajinu ako Slovensko nie je samozrejmosťou. Často sa opakovalo, že Euro nie je až také výnimočné, lebo na ňom hrá „až“ 24 tímov. Teraz, keď nedokážeme porážať ani tímy ako Kazachstan, Bielorusko a Azerbajdžan, našich nedávnych súperov z Ligy národov, kruto zisťujeme, prečo tento naratív vôbec nie je pravdivý. Postup na akýkoľvek turnaj musí byť pre Slovensko veľkým úspechom.

Na jednej strane možno konštatovať, že mnohé krajiny sa zlepšujú: v nedávnej minulosti sa to dalo povedať o tímoch ako Severné Macedónsko, Faerské ostrovy či Luxembursko. Zároveň sa však aj Slovensko výrazne zhoršilo. Teraz sú tieto vymenované tímy v štvrtom výkonnostnom koši pred žrebom kvalifikácie ME, pričom Slovensko až v piatom (rozhodujúce na zaradenie boli výsledky z poslednej Ligy národov).

Ešte v Kozákovej ére Slovensko dokázalo hrať rovnocenné zápasy aj s veľmocami, podobne ako momentálne Česko alebo hlavne Maďarsko. Realisticky však treba povedať, že hlavným dôvodom úpadku Slovenska nie je tréner reprezentačného „áčka“: či už bývalý Štefan Tarkovič, alebo nový Francesco Calzona, ktorý má za sebou ešte len dva duely. Príčinou je individuálna kvalita hráčov, ktorá objektívne išla dole.

Je preto možné, že úspešné obdobie slovenského futbalu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie