Denník N

Mobilizácia zasiahla aj KHL. Nechcete ísť do vojny, pošlú vás do väzenia, varoval zamestnanec klubu

Ruský web Sport24 sa pýta, či môžu byť povolaní hráči z KHL a čo bude s brankárom Fedotovom. Foto – reprofoto Sport24.ru
Ruský web Sport24 sa pýta, či môžu byť povolaní hráči z KHL a čo bude s brankárom Fedotovom. Foto – reprofoto Sport24.ru

Kustód tímu KHL na LinkedIne volal o pomoc, príspevok potom stiahol.

CSKA proti Spartaku. To je tradičné derby dvoch moskovských klubov z KHL, v ktorom pred pár dňami zvíťazilo CSKA 3:2 po predĺžení.

Z lavičky Spartaka mohol zápas sledovať Patrik Rybár, ktorý tentoraz šancu v bráne nedostal, chytal ruský brankár Alexej Krasikov. Aj 28-ročný slovenský brankár vie, o aký prestížny zápas v Rusku ide, ale tentoraz bolo derby o inom.

Po stretnutí sa novinári trénera CSKA Sergeja Fiodorova prekvapivo spýtali, či Putinova čiastočná mobilizácia neovplyvní jeho tím.

„Pravdepodobne by sa na túto otázku malo odpovedať takto: nebojím sa. To je život. Naša krajina je v takejto situácii. Nemyslím si však, že by som mohol niečo objasniť alebo povedať,“ citoval Fiodorova ruský web sport24.ru.

Fiodorov odpovedá diplomaticky, no uvedomuje si, že CSKA nie je len obyčajný ruský klub. Má priame napojenie na ruské ministerstvo obrany, takže jeho hráči sú formálne vojaci. Nedávno to pripomenula Svetlana Žurovová, poslankyňa Štátnej dumy Ruskej federácie.

Preto Rusi v lete zatkli, odvliekli a zrejme priotrávili hviezdu KHL Ivana Fedotova – brankára CSKA Moskva –, ktorý po najlepšej sezóne v kariére podpísal kontrakt s Philadelphiou Flyers. Odchod do USA ruský prokurátor interpretoval ako snahu vyhnúť sa povinnej vojenskej službe.

„CSKA je tím s bohatou históriu, ktorý oživuje spomienky na slávne sovietske časy, a je dôležité, aby tie spomienky boli silné,“ vysvetľoval novinár a korešpondent z USA Slava Malamud pre Denník N.

A keďže podľa Malamuda patrí moskovský klub k „pýche ruského hokeja“, musí ho sponzorovať vplyvná energetická spoločnosť Rosnefť. Vlastní ju štát a ten rozhoduje, kam potečú peniaze a čo bude s klubom a hráčmi.

Po Putinovom oznámení čiastočnej mobilizácie už prichádzajú aj prvé správy, ktoré potvrdzujú, že povolávacie rozkazy zasiahli aj konkrétnych hokejistov a zamestnancov v KHL.

„Tých, ktorí nechcú ísť do vojny, pošlú do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

KHL

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie