Denník N

Lekári začali hromadne podávať výpovede, odísť chce viac ako 1 900 lekárov

Lekárski odborári odchádzajú z rokovania na úrade vlády. Foto - TASR
Lekárski odborári odchádzajú z rokovania na úrade vlády. Foto – TASR

Aktualizované 14.14 o reakciu ministra: Ak sa lekári s vládou nedohodnú, od 1. decembra odídu z nemocníc.

Lekári už podávajú hromadné výpovede. Je ich už 1 948 a ich počet narastá. Odborári upozorňujú, že to nie je konečný stav a ich počet bude pribúdať, len počas ich brífingu pribudlo ďalších osem. V nemocniciach na Slovensku pracuje podľa Lekárskeho odborového združenia približne 5-tisíc lekárov.

Lekárom začnú plynúť výpovedné lehoty od soboty 1. októbra. Výpovedné obdobie trvá dva mesiace, počas ktorých by ešte mali byť na svojich pracoviskách a počas tohto časového priestoru ešte môžu výpovede stiahnuť. Ak sa s vládou lekári nedohodnú, od 1. decembra z nemocníc odídu.

Naposledy lekárske odbory zbierali hromadné výpovede v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Vtedy podali 1 200 výpovedí a ochromilo to nemocnice a zdravotnú starostlivosť na Slovensku.

„Mrzí nás, že sme dohnaní do kúta. Ale iné riešenia nemáme, všetko ostatné – rokovania, prosby, medializáciu – sme už vyčerpali,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) hovorí, že počet výpovedí je pomerne vysoký, ale dôležitá je ich štruktúra a to, v ktorých nemocniciach k nim došlo.

„Snaha dohodnúť sa tu opakovane bola,“ povedal minister. Tvrdí, že sa porozpráva s každým lekárom, ktorý podal výpoveď, aby vedel o ich dôvodoch. „Neviem, čo sa stane o dva mesiace,“ povedal tiež Lengvarský. Predpokladá však, že k žiadnemu výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti nedôjde.

Univerzitná nemocnica v Košiciach potvrdila, že dostala výpovede, koľko ich je, nezverejnila. Zdravotnú starostlivosť poskytujú ako doteraz, keďže lekárom ešte len začína plynúť 2-mesačná výpovedná lehota.

„Pre všetky medicínske pracoviská má nemocnica vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí tak, aby sme vedeli zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť, plynulú prevádzku a aby sa v minimálnej miere skomplikovalo poskytovanie starostlivosti pacientom, u ktorých ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť,“ tvrdí nemocnica.

Nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave ešte nemajú konkrétne čísla lekárov, čo dali výpoveď k dispozícii, sľubujú ich v najbližšie dni.

Chcú nielen vyššie mzdy

Lekári, ktorí podávajú výpovede, majú osem požiadaviek. Okrem zvyšovania platov pre lekárov aj sestry sú medzi nimi aj zmeny vo vzdelávaní či spravodlivejšie prerozdelenie peňazí v nemocniciach. Od vlády očakávajú, že vytvorí pre lekárov a zdravotnícky personál prostredie, v ktorom budú chcieť lekári pracovať a profesionálne rásť – realita je už roky taká, že lekári aj sestry uprednostňujú prácu v zahraničí, kde nachádzajú lepšie zázemie aj ohodnotenie.

Podľa Petra Visolajského sa lekárski odborári pri poslednom stretnutí dohodli s premiérom Eduardom Hegerom na tom, že vláda pripraví memorandum alebo dohodu o splnení týchto požiadaviek. „Doteraz sme takúto dohodu nedostali,“ povedal predseda odborov Visolajský.

Lekári stiahnu výpovede až vtedy, keď podpíšu takúto dohodu s vládou. „Chceme vidieť zo strany štátu, že to budú riešiť. Nestačia nám prísľuby,“ hovorí predseda odborárov Visolajský.

Dôležité je nielen to, koľko lekárov podá výpovede, ale aj to, z akých oddelení budú. Podľa informácií Denníka N v nemocniciach v Bratislave podala výpoveď väčšina anestéziológov. Bez nich nemôžu prebiehať operácie.
Výpovede podali lekári z kľúčových oddelení v nemocniciach, ako je traumatológia, interné, gynekológia či novorodenecké oddelenia. V Bratislave podalo výpovede asi 80 percent anestéziológov. „Veľké nemocnice bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať,“ tvrdí Visolajský.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) už tento týždeň priznal, že veľký problém môže nastať, ak podá výpoveď väčší počet lekárov z oddelení ARO, intenzivisti či niektoré chirurgické odbory. „V najhoršom scenári môže dôjsť k obmedzeniu starostlivosti, ale verím, že k tomu nedôjde,“ povedal v Rádiu Expres.

Lengvarský s lekárskymi odborármi rokoval v pondelok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie