Denník N

Analytička z Globsecu: Meloniová si ponecháva fašistické symboly, o demokraciu v Taliansku sa však nebojím

Analytička z Globsecu Jana Kazaz. Foto – archív J. K.
Analytička z Globsecu Jana Kazaz. Foto – archív J. K.

Voľby v Taliansku vyhrala ultrapravicová strana Bratia Talianska postavená na základoch Mussoliniho Talianskeho sociálneho hnutia. Má rovnaký symbol ako Mussolini, rovnaké heslo, ale líderka Giorgia Meloniová rázne odmieta akékoľvek prepojenie s fašizmom.

„Na mítingoch má radikálne vyjadrenia, ktoré vzbudzujú strach, a na druhej strane sa snaží európskym partnerom vyslať signál, že sa niet čoho báť,“ povedala v rozhovore pre Denník N analytička z think-tanku Globsec Jana Kazaz.

V rozhovore sa s Janou Kazaz rozprávame aj o:

  • hrozbe pre Európu;
  • pravdepodobnosti, že Meloniová zmení ústavu a zaútočí na ľudské práva;
  • postavení žien v talianskej spoločnosti a prístupe Meloniovej k ženám;
  • drahých energiách a prioritách, na ktorých momentálne Talianom záleží;
  • tom, či je Meloniová fašistka alebo nie.

Giorgia Meloniová bola kedysi veľmi euroskeptická a hovorila aj o vystúpení Talianska z Európskej únie. Teraz potrebuje európske peniaze na obnovu ekonomiky po pandémii covidu, tak sa už netvári ako euroskeptička. Tak či onak, čo výsledky volieb znamenajú pre Európu?

V prvom rade Európska únia tento výsledok už dlho očakávala a pripravila sa naň. Nemyslím si, že Meloniová by nejakým spôsobom Európsku úniu ako projekt ohrozila, pretože vzhľadom na dlhodobo zlú ekonomickú situáciu, v akej sa Taliansko nachádza, Meloniová potrebuje jej pomoc, a zároveň Taliani aj vo voľbách ukázali, že nie sú za odchod z EÚ. Síce deklarovala, že talianske záujmy musia byť na prvom mieste, treba však myslieť na to, že Taliansko je veľmi zadlžená krajina, ktorá sa bez fondov z EÚ – a hlavne bez balíka z plánu obnovy – nezaobíde. Ale treba očakávať, že Taliansko sa zaradí medzi euroskeptické krajiny k Poľsku a Maďarsku a že po v Bruseli obľúbenom Draghim bude Taliansko zastupovať Meloniová, s ktorou sa bude rokovať ťažšie.

S poľskou vládnou stranou Právo a spravodlivosť má spoločnú napríklad aj nenávisť voči LGBT ľuďom. Sú spolu v Európskom parlamente v Strane európskych konzervatívcov a reformistov, ktorá je euroskeptická a chce reformovať Úniu. Meloniová je predsedníčka strany. Keďže teraz bude premiérka, zvýši sa jej kredit? Bude aj európska strana dôležitejšia?

Určite tam bude posun, hoci treba poukázať na to, že napriek tomu, že európske pravicové strany majú spoločné ciele ako nacionalizmus, sú medzi nimi aj rozdiely. Napríklad v zahraničnej politike. Maďarsko odmieta Ukrajine posielať zbrane a Orbán stále rokuje s Putinovým režimom. Meloniová stojí na strane Ukrajiny. Meloniová patrí medzi európskych pravicových lídrov, ktorí po brexite otočili kabát, a už nie je za vystúpenie Talianska z Európkej únie. Je to dobrá správa a zároveň zlá. Dobrá preto, lebo Meloniová je teraz proeurópska. Zlá preto, lebo vidíme, že vie zmeniť názor.

Kabát otočila aj vo vzťahu k Rusku. Pred vojnou bola veľmi proruská, v autobiografii píše, že máme s Ruskom spoločné hodnoty.

Otočila hneď po invázii, čo je podľa mňa v poriadku; v Európe bolo viacero takých politikov a ešte dobre, že sa to stalo. Lebo Salvini neotočil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie