Denník N

Ukrajinci opäť organizujú krsty kníh, čítačky a diskusie, ale často v protileteckých krytoch a staniciach metra

Foto - archív Andreja Kurkova
Foto – archív Andreja Kurkova

V nórskom mestečku Stavanger sa koncom septembra konal literárny festival Kapittel, na ktorom s prednáškou vystúpil aj Andrej Kurkov, jeden z najprekladanejších ukrajinských autorov a súčasný riaditeľ ukrajinského PEN klubu.

O situácii na Ukrajine píše pre viaceré zahraničné médiá, nedávno mu vyšla zbierka esejí a článkov Denník z invázie. Rozprávali sme sa o osudoch ukrajinských spisovateľov počas vojny, písaní v ruštine a väznení ľudskoprávnych aktivistov a novinárov.

Čo dnes znamená byť ukrajinským spisovateľom?

Dnes je najdôležitejšie, aby vás bolo počuť, aby ste mohli pred celým svetom reprezentovať Ukrajinu a to, čo sa tam teraz deje.

V čom je to iné než byť spisovateľom na Ukrajine pred rokom 2014, keď sa začal konflikt s Ruskom?

Predtým to bola zábava, najmä ak bol človek úspešný. Jazdili ste po svete, a hoci aj vtedy ste reprezentovali Ukrajinu, robili ste to dekadentnejším spôsobom. Boli ste proste normálnou súčasťou medzinárodnej literárnej scény. Niektorí spisovatelia a spisovateľky sa aj vtedy spoločensky angažovali, iní žili ako pustovníci v jaskyni a zaujímali sa len o svoju tvorbu. Tí, ktorí boli spoločensky aktívni aj predtým, sú teraz počas vojny ešte aktívnejší. Ukrajinská literatúra totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie