Denník N

Putin urobil krok, z ktorého niet návratu. Čo znamená ruská anexia štyroch ukrajinských oblastí

Vladimir Putin počas prejavu v Kremli, v ktorom oznámil anexiu ukrajinských území. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin počas prejavu v Kremli, v ktorom oznámil anexiu ukrajinských území. Foto – TASR/AP

Pripojenie 15 percent Ukrajiny k Rusku znižuje šancu na rokovania a zvyšuje riziko, že Rusko použije jadrové zbrane.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ruské štátne televízie uverejňovali na svojich obrazovkách odpočítanie do slávnostnej chvíle. Vladimir Putin napokon meškal dvadsať minút.

Ruský prezident mal v preplnenej Georgievskej sále v Kremli prejav, v ktorom oznámil formálnu anexiu štyroch ukrajinských regiónov: Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Zaporižžskej oblasti. Urobil tak po pseudoreferendách na ich území, ktoré však zatiaľ nikto neuznal.

Vladimir Putin v prejave povedal, že juhovýchodná Ukrajina je súčasť Ruska, pretože bola súčasťou Ruskej ríše predtým a pretože Sovietsky zväz túto oblasť oslobodil od nacistov počas druhej svetovej vojny.

„Chcem, aby ma vláda v Kyjive a ich skutoční vládcovia na Západe počuli… Občania Donecka, Luhanska, Zaporižžie a Chersonu budú navždy naši občania,“ povedal Putin.

V prejave inak opakoval známe tvrdenia ruskej propagandy, napríklad že Západ chce zničiť Rusko a spraviť z neho svoju kolóniu. Západ (presnejšie „Anglosasov“) tiež obvinil z útoku na plynovod Nord Stream.

„Dokonca aj na Putinove štandardy je toto skutočne prudký slovný útok proti Západu. Kreslí čiaru medzi koloniálnou západnou elitou a zvyškom, ide od ópiových vojen cez vzburu Indie. Odkaz: Rusko chce viesť globálny odpor voči Západu,“ komentoval Putinov prejav reportér Financial Times Max Seddon. Putin spomínal Hirošimu a Nagasaki, bombardovania nemeckých miest cez druhú svetovú či vojny v Kórei a vo Vietname.

„Viniť Západ za všetky ruské problémy nie je nič nové, ale Putin to v tomto prejave posunul na úplne novú úroveň,“ napísal aj analytik BBC Paul Kirby. Britská televízia prestala v polovici jeho prejav tlmočiť a prešla do štúdia.

Musí ich brániť

Anexia týchto štyroch oblastí je podľa Meduzy najväčšou eskaláciou vojny na Ukrajine od začiatku ruskej invázie. Je to tiež najväčšia anexia európskeho územia od druhej svetovej vojny. Meduza to prirovnáva k Hitlerovej anexii Rakúska či sovietskemu obsadeniu pobaltských republík počas druhej svetovej vojny.

Analytici tento ruský krok, ktorý vyprovokovali aj prehry na fronte, hodnotia ako snahu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie