Denník N

Konečne prichádza čas naplno doceniť Joni Mitchellovú

Speváčka pri letnom vystúpení na festivale v Newporte. Foto - jonimitchell.com
Speváčka pri letnom vystúpení na festivale v Newporte. Foto – jonimitchell.com

Čo sa týka hudobnej udalosti tohto roka, mnohé americké a európske médiá v tom majú už teraz jasno. Je ňou comeback 78-ročnej kanadskej pesničkárky.

V lete sa prekvapujúco objavila na pódiu na festivale Newport a s pomocou priateľov odohrala celý koncert. No nerozprávame sa len o fyzickom návrate, comeback Joni Mitchellovej už prebieha dlhší čas prostredníctvom reedícií starých albumov. Až teraz, zdá sa, že svet definitívne uznal, že jej tvorba sa poľahky vyrovná tým najlepším pesničkárom 20. storočia.

Kreslo pre hosťa

V roku 2015 mala vážnu mozgovú príhodu, ktorá ju upútala na lôžko. Musela sa znovu naučiť rozprávať a chodiť. Neskôr síce občas vystúpila na verejnosti, no bol to šok, keď sa v lete tohto roka zrazu objavila na folkovom festivale v americkom Newporte. Na plagáte bolo síce napísané, že vystúpi speváčka Brandi Carlile s priateľmi, no uprostred pódia bolo nachystané honosné kreslo. Keď sa zrazu Mitchell objavila na pódiu, všetci vedeli, že je prichystané pre ňu.

Dnes je to 78-ročná dáma, ktorá po chorobe musí chodiť o paličke, a tak aj toto vystúpenie treba brať, no s pomocou známych aj menej známych hudobníkov odspievala celý koncert. V jednom momente zobrala do rúk svoju typickú gitaru s otvoreným ladením a zadžemovala si s kapelou.

Až neskôr vysvitlo, že za týmto vystúpením sa skrýva ­

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie