Denník N

Lengvarský o výpovediach: K výraznému obmedzeniu starostlivosti nedôjde (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovorí, že sa budú s lekármi vo výpovediach individuálne rozprávať a zisťovať, prečo výpovede chcú dať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozhovor s ministrom zdravotníctva sme nahrávali práve v čase, keď lekári podávali hromadné výpovede. V rozhovore hovorí o platoch lekárov,

  • o výpovediach lekárov a ako ich ide riešiť;
  • ale aj o tom, prečo sa nedalo stihnúť splnenie požiadaviek lekárov, a
  • o tom, či boli premiérove výroky o lekárskych platoch šťastné.

Lekárske odborové združenie vo štvrtok začalo podávať hromadné výpovede. Nahrávame predtým, ako oficiálne potvrdili počty, ale malo by ísť o vyše 1800 výpovedí (reálne ich nakoniec bolo vyše 1900 – pozn. red.). Čo hovoríte na toto číslo?

Číslo je pomerne vysoké, to nebudem zakrývať. Záleží od štruktúry lekárov, od toho, v ktorých sú nemocniciach, aký je ich počet a špecializácia. Keď budem mať tieto údaje, budeme na to reagovať.

Pri takom vysokom čísle ešte záleží na štruktúre? Oficiálne v ústavných zariadeniach pracuje 8000 lekárov, ale tam sú aj hospice či kúpele. Podľa šéfa odborov Petra Visolajského v nemocniciach reálne pracuje okolo 5-tisíc lekárov.
Reálne čísla pracujúcich lekárov sú podľa mňa vyššie, ale keď budem vedieť štruktúru, regióny a nemocnice, budeme na to reagovať.

Keby dalo výpoveď 1800 lekárov bez ohľadu na to, akí a kde, dokáže nemocničná starostlivosť fungovať?

Asi v takej forme, ako ju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie