Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook odhalil čínsku a ruskú dezinformačnú sieť, ktorá zasiahla aj Slovensko a Česko

Dobrý deň, dnes v MediaBrífingu nájdete:

  • Facebook odhalil dezinformačné kampane o Ukrajine,
  • štát chce zvýšiť ochranu novinárov, inšpiráciu hľadá v Holandsku,
  • ďalšie dôležité správy o internete a médiách
  • a titulku týždňa.

Spoločnosť Meta odhalila dve dezinformačné siete – čínsku a ruskú -, ktoré využívali stovky falošných účtov a desiatky webových stránok. Ich cieľom bolo šírenie ruskej propagandy o Ukrajine. Lži pomáhali šíriť aj oficiálne účty ruských veľvyslanectiev. Tentoraz sa odhalenia sociálnej siete dotkli Česka aj Slovenska.

Ruská sieť bola zameraná najmä na obyvateľov Nemecka, Francúzska, Talianska a Británie. Využívala viac ako 60 webových stránok vytvorených tak, aby sa podobali na spravodajské stránky napríklad britskeho Guardianu, nemeckého Spieglu alebo Bildu a talianskej agentúry ANSA. Lenže namiesto skutočných správ šírili dezinformácie o vojne na Ukrajine, ukrajinských utečencoch a údajnej neúčinnosti sankcií.

Sociálna sieť domény týchto stránok zablokovala, ich obsah už teda nie je možné zdieľať.

Hore snímka článku na webe Guardian, dole dezinformačný web, ktorý sa snaží vyzerať rovnako ako prestížny britský denník. Zdroj – Meta

Kampaň nebežala len na Facebooku, ale aj na Instagrame, Telegrame, Twitteri a stránkach ako Change.org, Avaaz a LiveJournal.

Do kampane sa zapojilo viac ako 1600 falošných účtov na Facebooku a 700 facebookových stránok. Autori kampane minuli na reklamu zhruba 105-tisíc dolárov.

„Je to najväčšia a najkomplexnejšia operácia ruského pôvodu, akú sme zastavili od začiatku vojny na Ukrajine. Predviedla nezvyčajnú kombináciu sofistikovanosti a hrubej sily,“ informovala sociálna sieť.

Slovensko bolo ruskou dezinformačnou kampaňou zasiahnuté len okrajovo. Analytici Facebooku si všimli, že odkaz na nový dezinformačný portál RRN – Reliable Recent News zdieľali ruskí diplomati vo viacerých krajinách, pridala sa aj ambasáda na Slovensku.

V júli zdieľala článok z RRN o tom, že Ukrajina ostreľuje školy, škôlky a liečebné ústavy na Donbase. Ruská ambasáda zdôrazňovala, že deti sú zabíjané zbraňami dodávanými aj zo Slovenska. Príspevok už bol z Facebooku odstránený, jeho náhľad pochádza z analytického nástroja Gerulata.

Zdroj – Gerulata / Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku

Čínska sieť bola menšia ako ruská a cielila najmä na USA a Česko. Fungovala takmer rok, od jesene 2021.

V Spojených štátoch bola dezinformačná kampaň zameraná na ľudí na oboch stranách politického spektra, v Česku kritizovala podporu Ukrajiny, jej vplyvu na českú ekonomiku a varovala pred znepriatelením si Číny.

Kampaň bežala na Facebooku, Instagrame, Twitteri a na dvoch českých petičných weboch petice.com a e-petice.cz, kde vyzbierala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie