Denník N

Antisystém silnie aj v Česku. Ruských vlajok bolo na protestoch stále menej ako na Slovensku

Foto - Gabriel Kuchta/ Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/ Deník N

Keď sa reportéri počas stredajšieho protivládneho protestu pýtali demonštrantov, čo ich privádza protestovať na Václavské námestie, väčšina z nich hovorila o zdražovaní, nesúhlase s podporou Ukrajiny, ale aj s očkovaním proti koronavírusu.

„Začalo sa to covidom, potom Ukrajinou a teraz sú to energie,“ zhrňuje dôvody, s čím je nespokojná jedna z protestujúcich. Riešenie s vysokými cenami energií je podľa nej a ostatných účastníkov jasné – demisia vlády.

Hoci počty nie sú také vysoké ako počas protestu zo začiatku septembra, keď prišlo protestovať 70-tisíc ľudí, tentokrát sa okrem Prahy konali menšie protesty aj v iných českých mestách.

Niektorí navrhujú vládu odborníkov. Na otázku, kto by to mal byť, padá aj meno molekulárnej biologičky Sone Pekovej, ktorá šírila dezinformácie o covide a po vypuknutí ruskej invázie sa zastávala ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Úvod demonštrácie otvára českou hymnou frontman xenofóbnej kapely Ortel. V záplave českých vlajok sa mihnú slovenské, ale aj ruské vlajky.

„Pokiaľ niekto prišiel s pocitom, že nejde na proruskú demonštráciu, rozhodne s tým dojmom nemohol odchádzať,“ tweetuje z demonštrácie politológ Jan Charvát.

Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Politológ: Máme stabilnejšie prozápadné spektrum 

Obsah českých zhromaždení je veľmi podobný ako protivládny protest Smeru a Republiky minulý týždeň. Organizátori požadovali zmluvu s Ruskom na dodávky lacného plynu, demisiu súčasnej vlády a odchod krajín z NATO a EÚ.

Hoci česká antisystémová scéna zašla aj do vystúpenia z OSN a úplnej potravinovej sebestačnosti Česka, ktorá je podľa Asociácie súkromného poľnohospodárstva nereálna, politológa Miroslava Mareša, ktorý sa venuje téme extrémizmu, na protestoch Čechov a Slovákov prekvapil jeden zásadný rozdiel.

Na 70-tisícovej demonštrácii, ktorá sa konala tretieho septembra v Prahe, bol prekvapivo nízky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie