Denník N

Lekári ani sestry zo zahraničia k nám ísť nechcú, menej je ich len v Poľsku

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Zo zahraničia k nám prichádza málo sestier a lekárov. Ich príchod však môže zvýšiť kvalitu.

Lekári a sestry zo zahraničia u nás nechcú pracovať. Podľa údajov OECD z minulého roka boli menej ako štyri percentá z našich lekárov zo zahraničia a u sestier je to ešte horšie – menej ako percento sestier, ktoré u nás robí, je zo zahraničia.

V porovnaní s inými krajinami v rebríčku OECD sme skončili veľmi nízko – lekárov má zo zahraničia menej len Turecko a Poľsko, a pri sestrách sme po Poľsku na tom najhoršie.

Menej len v Poľsku
A prečo je to dôležité? Naši lekári majú veľa rokov a v niektorých častiach chýbajú, najmä v menších dedinách. Nedostatok je aj sestier.

Druhý dôvod, prečo by sme mali chcieť, aby sem prichádzali, je, že vďaka nim môžeme zvyšovať aj kvalitu. „Zvyšuje sa tak konkurenčný tlak medzi zdravotníkmi, čo podnecuje k zvyšovaniu kvality aj pri výrazne sa nenavyšujúcich zdrojoch,“ povedal analytik INEKO Dušan Zachar.

Preto by sa podľa neho nemalo Slovensko brániť príchodu kvalitných lekárov a zdravotných sestier zo zahraničia aj do takých oblastí, kde dnes máme dosť ľudí.

Upozorňuje však, že veľkou bariérou môže byť jazyk. Jednou z hlavných motivácií pre to, aby na Slovensko prišli lekári či sestry zo zahraničia, je plat. To sa prejavuje aj na údajoch, odkiaľ zdravotníci k nám prichádzajú.
Lekári už chodia viac
Vlani, podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií, bolo u nás 56 lekárov z Únie či zo Švajčiarska, z krajín mimo Únie ich prišlo 231. U sestier je to naopak – 23 sestier z krajín Únie a sedem z krajín mimo Únie.

Za posledné štyri roky sa výrazne zvýšil počet lekárov z cudziny, ktorí k nám prišli pracovať. Ešte v roku 2010 bolo u nás 35 lekárov z krajín Únie a 116 z tých mimo Únie. Počty sestier sa však príliš nezmenili.V roku 2010 pracovalo na Slovensku 20 sestier z krajín Únie a šesť zo štátov mimo Únie.

Vysvetlením, prečo je u nás omnoho menej sestier z cudziny v porovnaní s lekármi, sú platy. Kým lekári si vyprotestovali vyššie mzdy, sestry nie. „Platy začínajú byť zaujímavé aj pre zahraničných lekárov. Dokonca niektorí lekári sa nám vrátili zo zahraničia,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Priemerný plat lekára je zhruba 2 500 eur. „Pričom plat atestovaného lekára so 4 malými a s jednou veľkou (víkendovou alebo počas sviatku) službou je okolo 4 000 eur,“ dodáva ministerstvo.

Sestry však zarábajú omnoho menej – od 440 do 970 eur podľa toho, či pracuje v štátnej, regionálnej nemocnici, alebo v ambulancii.
Lekári: Cudzinci len komplikujú
Lekári však také výhody cudzincov nevidia. Podľa Slovenskej lekárskej komory by sa mal štát najmä snažiť, aby lekári neodchádzali do zahraničia. „Je potrebné si uvedomiť, že pozvaním cudzincov sa prakticky nič nerieši, iba komplikuje,“ tvrdí komora. Na Slovensko sú totiž ochotní podľa nej prísť najmä lekári z Kórey alebo Vietnamu.

„Tu treba prekonávať nielen priepastné vzdelanostné rozdiely medzi vzdelaním lekára získaným na Slovensku a získaným v týchto východných krajinách, ale aj rozdiely kultúrne, na preklenovanie ktorých sú potrebné zas len ďalšie finančné prostriedky na kampane, výchovu a vzdelávanie obyvateľstva, ale aj na adaptáciu týchto cudzincov na pre nich nové prostredie na Slovensku,“ tvrdí komora.

Takže, aj keď si komora uvedomuje, že je u nás málo lekárov, štát by podľa nej mal problém riešiť iným financovaním zdravotníctva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Výpovede sestier

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie