Denník N

Príbehy slovenských whistleblowerov spája, že ich vytláčajú z práce. Prví z nich už dostali úradnú ochranu

ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

V práci prišli na podozrivé verejné obstarávania a oznámili ich. Hoci im polícia dáva za pravdu, oni sa musia súdiť o svoje pracovné miesto. 

Sú zamestnaní v štátnej inštitúcii a obaja majú pocit, že sú vo svojej práci len trpení. „Som tam persona non grata,“ hovorí štyridsiatnik Vlado. Do budovy v posledných mesiacoch už ani len nevstúpi. Pracoval tam viac ako desať rokov.

Päťdesiatnik Ján chodí do práce každý deň, i keď vedenie mu dáva pravidelne najavo, ako veľmi ho tam nechce. V tomto sú Ján i Vlado v rovnakej situácii – ich zamestnávatelia by ich najradšej prepustili.

Nie je to však preto, že by si svoju prácu nerobili dobre. Naopak, s ich výkonom boli všetci spokojní. Svedčí o tom aj to, že Ján je v riadiacej pozícii.

Všetko sa zmenilo v roku 2020. Po voľbách a výmene vlády Smeru totiž obaja upozornili na pochybné verejné obstarávania u svojich zamestnávateľov. A hoci polícia začala pochybné obstarávania vyšetrovať, v inštitúciách sa stali nechcení. Nepriamo im naznačili, že „bonzákov“ medzi sebou nechcú.

Jána sa pokúsili odvolať z funkcie a Vladovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Úrad na ochranu whistleblowerov

Slovensko

Teraz najčítanejšie