Denník N

Vzácna kúria má šancu na záchranu. Mesto Pezinok bude rozhodovať, či ju kúpi

Kúria Grünfeld v Pezinku prežila stovky rokov. Súkromník ju chce dať zrovnať so zemou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kúria Grünfeld v Pezinku prežila stovky rokov. Súkromník ju chce dať zrovnať so zemou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dianie okolo historickej kúrie v Pezinku odhaľuje, ako mestá po rokoch zisťujú, že by sa im takéto stavby zišli pre obyvateľov, lebo nestačí stavať nové domy a obchody.

Mimoriadne suché leto bolo dobrým počasím pre vzácnu kúriu zo 16. storočia v Pezinku, ktorá kedysi patrila aj slávnemu rodu Pálffyovcov. Horšie je to s daždivými dňami, ktoré sú v tomto období. Cez diery v streche do historickej stavby zateká, a tak ešte viac chátra.

Pustnúť ju necháva súkromný majiteľ, ktorý nemá problém dať ju zbúrať bagrami. To, že ešte stojí a má šancu na záchranu, dosiahli miestni aktivisti. Na poslednú chvíľu sa im podarilo presvedčiť ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO), ktorá uznala, že pamiatkari v prípade kúrie pochybili, keď ju odmietli vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku.

Osud ranorenesančnej kúrie Grünfeld, ktorá sa nachádza zhruba 20 kilometrov od Bratislavy, je teraz v rukách mestského zastupiteľstva v Pezinku.

Mestskí poslanci majú vo štvrtok rozhodovať, či Pezinok kúriu aj s okolitými pozemkami odkúpi za 800-tisíc eur a stanú sa majetkom mesta. Pôjde o jedno z ich posledných rozhodnutí pred spojenými voľbami, ktoré budú 29. októbra.

Príbeh vzácnej kúrie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Natália Milanová

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie