Denník N

Vývoj bojov (218. deň): Ruská armáda práve zažíva ďalšiu ťažkú porážku, z Putinovho pohľadu však dáva zmysel

Smer Ukrajina. Mobilizovaní Rusi z Volgogradskej oblasti nastupujú na vlak, ktorý ich odvezie k ich jednotkám. Foto - TASR/AP
Smer Ukrajina. Mobilizovaní Rusi z Volgogradskej oblasti nastupujú na vlak, ktorý ich odvezie k ich jednotkám. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Pri Lymane vznikol kotol, Rusi utrpia veľké straty.
  • Prečo Kremeľ riskoval a bráni Lyman do poslednej chvíle.
  • Aké jednotky Putin nasadil do bojov.
  • Mapa dňa – bojisko pri Lymane
  • Videá dňa – dve podoby mobilizácie v dagestanskom Derbente; dve tankové bitky zachytené z dronu; zostrel ukrajinského bombardéra Su-24.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 29. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Propagandista v slzách, vojenskí blogeri hlásia porážku. Práve v deň, keď Rusko začalo proces pripojenia ukradnutých ukrajinských území, ktorý nikto príčetný na celom svete aj tak neuzná, sa prakticky uzavrelo obkľúčenie okolo ruských jednotiek brániacich dôležité mesto Lyman a jeho okolie. Potvrdzujú to ruské aj ukrajinské zdroje.

O tom, že situácia je pre Rusov naozaj vážna, svedčí včerajší preslov zvyčajne ukričaného a nabubralého Putinovho propagandistu Vladimira Solovjova. Na bezmála päťminútovom zázname (v ruštine s anglickými titulkami) jeho mentálna kondícia pripomína Goebbelsa v berlínskom bunkri v apríli 1945. Ani sa nesnaží skrývať frustráciu a sklamanie. Armádu doslova prosí, aby konečne začala víťaziť, sľubuje, že ju „občianska spoločnosť“ podporí, ale potrebuje vidieť, že zas konečne „oslobodzuje“ nové územia.

Dôležitejšie ako Solovjovova depresia sú však prebiehajúce boje. A ruskí vojenskí blogeri Rusov pripravujú na ďalšie zlé správy a v podstate hovoria, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie