Denník N

Český týždeň: Za víťaza volieb sa vyhlasuje každý, boj o Prahu sa ešte len začína

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Všetci sa vyhlásili za víťazov komunálnych volieb. Boj o Prahu sa ešte len začína. Na hranici medzi Českom a Slovenskom sú opäť kontroly.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Voľby, v ktorých vyhral každý

Česko má za sebou prvé voľby od chvíle, keď sa Fialov kabinet ujal moci. Česi volili do zastupiteľstiev miest a obcí a tento víkend ešte v druhom kole obmenia aj približne tretinu miest v senáte.

O komunálnych voľbách sa hovorí, že ich krása spočíva v tom, že sa každý môže vyhlásiť za víťaza – niekto vyhrá v hlavnom meste, ďalší obsadí primátorské posty v najväčšom počte krajských miest, tretí získa najviac zastupiteľov naprieč republikou.

Opozícia na čele s Andrejom Babišom sa tento rok snažila, aby hlasovanie bolo referendom o doterajšom pôsobení Fialovho kabinetu. Na jednej strane síce od vymenovania súčasnej vlády neubehol ani rok, takže sa ešte rozčarovanie ani nestihlo nahromadiť, na druhej strane však Českom, rovnako ako zvyškom kontinentu, zmieta toľko kríz naraz, že bolo logické, že sa o to opozícia pokúsila.

Výsledky boli zmiešané. ANO napríklad nedokázalo zvíťaziť v Brne ani v Prahe, na druhej strane však vyhralo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie