Denník N

Tri veci, ktoré nesmieme tolerovať Igorovi Matovičovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič to dal na Fica. Na Fica z konca jeho premiérskej éry.

Autor je predsedom strany Spolu, poslanec NR SR

Najlepším dôkazom a komplexnou sumarizáciou toho, prečo Igor Matovič nie je spôsobilý vykonávať žiadnu verejnú funkciu v štáte, boli jeho dva mimoriadne dlhé prejavy, ktoré predniesol v pléne Národnej rady počas debaty o jeho odvolávaní. Môžeme mať na lídra OĽaNO rôzne názory, ale aj tí najvernejší podporovatelia Igora Matoviča by na základe jeho vlastných vyjadrení mali spozornieť.

Útoky na médiá

Igor Matovič extrémnym spôsobom zaútočil na novinárov a médiá. Obvinil ich z korupcie, klientelizmu a zo špinavej práce na politickú objednávku a vytiahol paralely s Hitlerovými novinármi. Matovičovi neprekáža rozvinutý ekosystém distribúcie konšpirácií a „fake news“, na ktorý upozorňujú experti na médiá či hybridné hrozby, ako aj naše tajné služby. On za najväčšie zlo považuje „liberálnych a progresívnych fašistov“ a „ich“ médiá.

Matovič to dal na Fica. Na Fica z konca jeho premiérskej éry. Fica nadávajúceho novinárom do špinavých protislovenských prostitútok a konšpirujúcom o Sorosovi a prevrate. Útoky na novinárov sme netolerovali Ficovi a nesmieme ich tolerovať Matovičovi.

Naratív utláčaných kresťanov

Mimoriadne podlé a zavádzajúce sú aj tvrdenia Matoviča o prenasledovaní a útokoch na kresťanov. V krajine je garantovaná náboženská sloboda, rozvíja sa práca cirkví a náboženských spoločností, slobodne fungujú kresťanské médiá aj stovky kresťanských občianskych a charitatívnych organizácií. V parlamente dominujú poslanci a strany hlásiace sa ku kresťanstvu. Nad rámec bežného máme zmluvu s Vatikánom či vládnu splnomocnenkyňu pre slobodu vierovyznania alebo presvedčenia.

Robiť z okrajových javov, ako boli niektoré nevhodné reakcie na kauzičku Simy Martausovej, tému prenasledovania kresťanov je scestné a vzhľadom na strach a polarizáciu v našej spoločnosti mimoriadne nebezpečné.

Povinnosť dodržiavať zákon

Každý, kto má podozrenie alebo konkrétnu vedomosť o páchaní trestnej činnosti, má podľa zákona povinnosť takúto skutočnosť oznámiť polícii alebo prokuratúre. Igor Matovič vo svojich dvoch vystúpeniach v pléne Národnej rady obvinil viacerých ministrov, poslancov a nominantov SaS z korupcie, klientelizmu, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a z podvodov. Padali konkrétne mená, ale aj konkrétne sumy údajne spáchanej škody na majetku štátu a verejných financiách.

Ak Matovič hovorí pravdu, je neakceptovateľné, že takéto závažné skutočnosti prezentuje v parlamente, pred médiami a verejnosťou, ale nie pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

Sú veci, ktoré by sme nemali tolerovať nikomu. O to viac ich nesmieme tolerovať niekomu, kto je podpredsedom vlády, ministrom financií a predsedom najsilnejšej parlamentnej strany v jednej osobe. Dnes viac ako inokedy treba apelovať na okolie Igora Matoviča, aby toto šialenstvo zastavili, kým sa dá. Kým jeho klamlivé naratívy definitívne nenájdu živnú pôdu medzi už aj tak vystrašenými a dezorientovanými občanmi, kým jeho nenávistné prejavy nebudú viesť k ďalšej polarizácii či nebodaj k vyhrážkam, útokom alebo obetiam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie