Denník N

Pellegrini na sneme Hlasu: Smer uviazol v minulosti, my sme budúcnosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým predseda Smeru Robert Fico hovorí, že chce s Hlasom spolupracovať, Peter Pellegrini vidí Smer v minulosti – ako stranu, ktorá stratila smer.

Je pár minút pred 9. hodinou ráno a pred športovou halou v Liptovskom Mikuláši sa zhromažďujú členovia strany Hlas. Pri cigarete a rýchlej káve sa po dlhom čase na sneme strany stretáva vyše 700 delegátov z celého Slovenska.

O pár minút už do Liptov arény vchádza predseda Hlasu Peter Pellegrini za zvuku piesne Get Lucky spoločne s niekoľkými kameramanmi, ktorí jeho príchod naživo vysielajú na obrovské obrazovky v hale.

Pellegrini si s delegátmi podáva ruky a za veľkého potlesku vystúpi na pódium. Už na prvý pohľad je snem opozičnej strany veľkolepá šou – na predsedníctvo svieti niekoľko reflektorov, videopríhovory delegáti sledujú cez veľké LED panely a na techniku dohliada celý tím ľudí.

To, aby snem vyzeral veľkolepo, bol podľa predsedu strany zámer: „Chceli sme jasne ukázať, že Hlas je veľkou politickou silou na Slovensku, a k tomu patrí riadna prezentácia. To sa nemôže robiť v kadejakých šopách, stodolách,“ povedal Pellegrini.

Koľko akcia stála, zatiaľ Hlas nevyčíslil; podľa Pellegriniho si to mohli dovoliť najmä vďaka darcom. Líder strany však prisľúbil, že náklady zverejnia.

Hlas je podľa prieskumov dlhodobo najsilnejšou stranou, dosahuje v nich stabilne viac než 18 percent. Pellegrini hovorí, že je hrdý na to, že hoci Hlas má len dva roky, má pevné regionálne štruktúry a v nadchádzajúcich voľbách postaví do boja viacerých svojich kandidátov.

Išlo o pracovný snem strany, delegáti si nevolili nových členov v predsedníctve ani nových podpredsedov, aj keď podľa Pellegriniho je vo vedení strany ešte miesto.

Nových členov predsedníctva by si strana mala voliť na budúci rok pred letom. V predsedníctve tak zostáva bývalý minister hospodárstva, poslanec NR SR Peter Žiga, ktorý je obvinený z korupcie a vyšetruje ho NAKA.

Po krátkych organizačných informáciách už predseda víta okrem delegátov strany aj hostí snemu, medzi nimi bývalého predsedu Strany demokratickej ľavice Petra Weissa či bývalého europoslanca Borisa Zalu.

„Hlas – sociálna demokracia je pripravená na vládnutie,“ hovorí v príhovore Zala, jeden zo spoluzakladateľov strany Smer, a menovite chváli jednotlivých členov predsedníctva strany. (Zoznam hostí na sneme Hlasu nájdete nižšie v texte.)

Pellegrini: Smer je v minulosti

Predseda Hlasu sa vo svojom príhovore venoval kritike vlády a premiéra Eduarda Hegera. Nazval ho „neexistujúcim premiérom“, ktorý zbavil úrad predsedu vlády dôstojnosti.

Jediným riešením na ukončenie chaosu a politickej krízy, do ktorej Slovensko dostala súčasná vláda, sú podľa Pellegriniho predčasné voľby.

Igora Matoviča označil spolu s ĽSNS za najväčšie zlo slovenskej politiky a povedal, že každý poslanec, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie