Denník N

Komentátori Denníka N: Zažívame úzkosť, ale demokracia to vie zvládnuť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prežili sme Mečiara a Fica a prežijeme aj Matoviča, hovoria šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Martin M. Šimečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vidíte ešte po tomto týždni nejakú nádej v tejto politickej mizérii, ktorú tu žijeme? 

Kostolný: Ja som optimista. Verím, že demokracia je aj na Slovensku taká silná, že po zlých dňoch a po hanbe, ktorú zažívam, keď vidím, ako minister financií Igor Matovič v parlamente rozpráva šialené hlúposti, sa to znovu vystrieda. Možno to nebude okamžite, možno to bude trvať dlhší čas, ale politici sa menia, striedajú, odchádzajú a my musíme vydržať a prežiť to s nimi.

Šimečka: Úplne súhlasím. To, čo dnes zažívame na Slovensku, je horšie ako blbá nálada – cítim, že ľudia už prežívajú úzkosť. Rozumiem tomu aj vzhľadom na okolnosti s energetickou krízou a vojnou. Do toho úplne šialení politici. Vyvoláva to pocit úzkosti z toho, čo bude. Ide práve o to očakávanie, lebo zatiaľ sa nič také dramatické nedeje. Práve toto však demokracia vie zvládnuť a musíme rátať s tým, že dejiny sa nekončia a táto vláda tiež jedného dňa skončí, či už predčasne, alebo normálne. Potom príde nové rozdávanie kariet a v tom spočíva moja nádej, že to nemôže trvať večne. Proti úzkosti sa treba racionálne brániť.

Mesiace sa rozprávame o tom, aké máme zlé čísla v prieskumoch verejnej mienky, pokiaľ ide o prozápadnú orientáciu krajiny, porozumenie tomu, čo sa deje na Ukrajine, a že sme pomaly najhorší v EÚ, ale v Taliansku vyhrala voľby krajná pravica. Prečo to v Taliansku dopadlo takto?

Šimečka: Jeden z dôvodov, pre ktoré vyhrala strana Bratia Talianska s líderkou Giorgiou Meloniovou, ktorá bude teraz asi premiérkou, je, že bola jediná, ktorá nebola v širokej koalícii, ktorá podporovala Maria Draghiho, keď bol technokratickým nestraníckym premiérom. Využila situáciu, že bola mimo koalície. Druhý dôvod je, že Taliani chceli zase skúsiť niečo nové. Tak je to aj na Slovensku. A podľa môjho názoru až v treťom rade toho uvažovania bolo, že je konzervatívna a má aj profašistické prvky alebo minimálne má za sebou minulosť, keď hovorila, že Mussolini bol vlastne fajn. Ale toto podľa mňa pre nich nebolo až také dôležité. Ja by som bol zatiaľ opatrný; mnohé nasvedčuje tomu, že táto vláda, aj keď tam bude Salvini a Berlusconi, čo naozaj nie je bohviečo, sa bude správať lepšie, než to v tejto chvíli vyzerá.

Všetci to komentovali tým, že radikálna pravica sa dostala k moci. Skôr verím tomu, že sa bude musieť správať štandardne. Už povedala, že sa nechce zbaviť eura, nie je proti Európskej únii, ona sama je dlhodobo na strane Ukrajiny proti Rusku a hneď po voľbách to povedala. Verím, že nebude druhým Maďarskom v Európskej únii. Existuje celkom racionálna nádej, nielen z dôvodu, že chcem byť za každú cenu optimista. A navyše, Taliansko je teraz v situácii, keď potrebuje európske fondy, vo fonde obnovy čaká na Taliansko dvesto miliárd. Len čo by začalo robiť niečo v rozpore s európskymi pravidlami, tie peniaze nedostane. Netvrdím, že ma teší tento výsledok talianskych volieb, ale nemyslím si, že je to niečo, o čom by sme v tejto chvíli mohli hovoriť ako o ďalšom ohrození Európskej únie radikálnou pravicou. Dúfam, že sa nemýlim.

Kostolný: Na Slovensku máme tendenciu myslieť si, že sme najhorší, prežívame najhoršiu situáciu a celý svet je proti nám. Majú to obe strany – tá, čo to robí, aj tá, čo to musí trpieť. Myslím, že Taliansko je dobrou pripomienkou toho, že v celej Európe prebieha taká kríza, aká sa neudiala desaťročia. To, čo robí Putin, sú zverstvá, aké sme nezažili od druhej svetovej vojny. Neexistuje, aby to nemalo nejaký vplyv. Je normálne a očakávateľné, že sa to prejavuje aj v politike jednotlivých krajín, s tým, že sa zachvejú bežné, predvídateľné reakcie voličov. Otázka je, či to ustojíme ako spoločenstvo civilizovaných, demokraticky zmýšľajúcich ľudí, alebo nie. Druhá vec je, že sa až tak nebojím toho, čo sa deje v Taliansku, ale v Rusku. Fašista dnešnej doby je Vladimir Putin a Rusko. Ostatní sú zatiaľ len také malé záchvevy a dojazdy, ktoré on spustil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Teraz najčítanejšie